Annons

Annons

Fråga Allers doktor: Beror hans yrsel på kristallsjuka?

Min man som är strax över 40 har drabbats av yrsel. Det kom plötsligt en dag och han har även vaknat på nätterna ett par gånger av att han känt sig riktigt yr. På vårdcentralen mättes blodtrycket, som var lite högt och de pratar om stress. Hans mamma lider av kristallsjukan, kan det vara ärftligt?


yrsel-kristallsjuka

Yrsel kan bero på kristallsjuka.

Varför blir min man yr på natten?

Min man som är strax över 40 har drabbats av yrsel. Det kom plötsligt en dag för två veckor sedan. Han kände sig riktigt yr ett tag, sedan blev det mer som ett besvär i bakgrunden, som inte ville släppa. Han har även vaknat på nätterna ett par gånger av att han känt sig riktigt yr.
Han gick till vårdcentralen där de mätte blodtrycket, som var lite högt vid första tillfället och sedan lägre ett par dagar senare. De pratar om stress och det kan nog stämma, han har det tufft på jobbet. Men varför känner han av det på natten?
Hans mamma lider av kristallsjukan, kan det vara ärftligt och är det kanske det han drabbats av? Rådet han fick var att ta det lugnare, men finns det något annat han kan göra?
/Orolig hustru

Allmänläkare Christina Ledin svarar:

Om det är så att din man besökt vårdcentralen och personalen nöjt sig med att mäta blodtrycket tycker jag inte han är tillräckligt undersökt. Det finns en rad orsaker till yrsel och alla har inte med blodtrycket att göra. Jag håller med om att han inte borde vakna av sin yrsel på natten om det vore så att yrseln beror på stress.
Olika människor menar olika saker med ordet ”yrsel”. För mig som läkare är det viktigt att veta om den som söker menar att omgivningen snurrar runt, ett slags ”karusellkänsla” , en känsla av matthet eller kanske en allmän ostadighetskänsla.

Annons

Läs också: Fråga Allers doktor: Varför är jag trött, yr och svullen?

Kristallsjuka påverkar balansorganet

”Karusellyrsel” beror på att något inte fungerar inuti själva balansorganet som sitter i innerörat. ”Kristallsjuka” som du nämner är en ganska vanlig sjukdom i balansorganet. Den är inte ärftligt. Båggångarna är fyllda med en trögflytande vätska som sätts i rörelse när man rör sig eller vrider på huvudet. Om kristaller bildas i vätskan kan de ge felaktiga signaler om huvudets och kroppens position och det upplever man som yrsel. Sinnesintrycken från balansorganet, ögonen, armar och ben stämmer helt enkelt inte överens och det ger en obehaglig yrselkänsla. Eftersom balansorganet och hörselorganet sitter nära varandra i kroppen finns ofta påverkan på båda. Det finns fler sjukdomar än kristallsjuka som kan ge påverkan på balansorganet.

Läs också: Björn Skifs om den mystiska sjukdomen: ”Kan ha haft den i 15 år”

Yr av lågt blodtryck

Yrsel som beror på lågt blodtryck brukar upplevas som en svindelkänsla när man reser sig upp hastigt. En del läkemedel kan påverka och ge lågt blodtryck. Om man har onödigt hög dos av blodtrycksmedicin kan det också ge den här sortens yrsel. Om läkaren misstänker att det här är orsaken är det viktigt att mäta blodtryck både i sittande och stående.
Om känseln i benen är skadad kan det ge en ostadighetskänsla som många upplever som yrsel. Den vanligaste orsaken till den typen av nervskada är diabetes.
Psykisk oro kan ge en känsla av osäkerhet som ibland beskrivs som yrsel.
Din man har vaknat av sin yrsel och den har kommit ganska hastigt. Det tycker jag tyder på att orsaken till yrseln är kopplad till balansorganet. Därför tycker jag att läkare borde undersöka honom med speciellt fokus på balansorgan och hörsel.

Har du en fråga till doktorn? Ställ den här under!

Du kan vara helt anonym!

Fråga doktorn

  • Accepterade filtyper: jpg, gif, png, pdf, doc, docx.
    Döp inte din fil med å, ä eller ö.
  • Om du vill vara anonym kan du ange en valfri signaturLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...