Annons


Allers-Tradgard-loggaLär dig ympa träd och buskar – prova klyvympning

Ympning är ett roligt sätt att föröka träd och buskar på. Det vanligaste är kanske att ympa på äppelträd, men även annat går att ympa. Här visar vi klyvympning av syren.

Mejla
Dela (16)
Pinna

Vid all ympning behövs ympris – det du vill föröka – och ett så kallat underlag, till exempel en grundstam eller en gren på ett träd. För att ympningen ska fungera måste ympris och underlag vara närbesläktade.

Annons

Här ympar Allers trädgårdsmästare Henrik Hanell en bit av ett årsskott av en vacker ädelsyren ‘Andenken an Ludwig Späth’ på en grundstam av vanlig bondsyren.

Det finns många olika varianter av ympning. Vilken metod man ska använda beror bland annat på tidpunkt. Klyvympning – som i vårt exempel – gör man från slutet av januari, alltså medan växten fortfarande är i vintervila, fram till savstigning. Syrenens knoppar sväller ganska tidigt på året.

Gilla Allers på Facebook

Ympning1

1. Klipp ympris från ädelsyrenen.

ympning2

2. Skär till ympkvistarna. Spetsa ympkvistarna genom att göra ett ca 3 cm långt diagonalt snitt på båda sidor.

 

ympning3

3. Förbered grundstammen genom att såga av bondsyrenen 10–15 cm ovan marknivå. Placera en vass kniv plant i mitten av snittet och slå försiktigt men bestämt med en gummiklubba så att en ca 3 cm djup spricka bildas.

ympning4

4. Vidga klyftan med exempelvis ett stämjärn eller en kil så att det går att föra ner ympkvistarna utan att dessa tar skada. Ena kanten av den tillskurna ympkvisten ska ligga precis i linje med underlagets yttersida – så att kambium möter kambium.

ympning5

5. Spänn åt nederdelen av syrenstammen med vulkaniserande tejp innan du tar bort stämjärnet så att inte ympkvistarna kommer ur läge. Vira in resten av stamdelen med tejp.

ympning6

6. Klipp ympkvistarna ovanför 2–3 knoppar.

ympning7

7. Kleta ympvax på alla snittytor, glöm inte topparna på ympkvistarna. Under säsongen som följer, klipp bort alla rotskott. De tar annars kraft från själva ympen. Ta nästa vår bort den svagaste av de två ymparna.

Tänk på det viktiga kambiet!

ympning8
Precis under barken finns ett tunt skikt av tillväxtsceller, detta skikt kallas kambium. För att en ympning ska lyckas krävs att kambiet på ympkvisten ligger an mot kambiet på underlaget (grundstammen).

Text: Henrik Hanell
Bild: Anders Kronborg

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...