Annons

Annons

Wienerlängd med apelsin

En enkel och god wienerlängd med apelsinkräm och chokladglasyr. Går utmärkt att frysa och håller då minst två månader!

Mejla
Dela (147)
Pinna

wienerlangd

Wienerlängd med apelsinsmak och mandel – recept

En ljuvligt god wienerlängd som passar lika bra till fikastunden som till födelsedagsfesten.

• 1 längd

Apelsinkräm
30 g mjukt smör
1 msk strösocker
½ dl bitter engelsk apelsinmarmelad

Annons

Deg
¼ pkt jäst, 12–13 g
1 dl kall mjölk
1 msk strösocker
100 g kallt smör
3 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
mandelsplitter eller -spån efter smak
pärlsocker efter smak

Chokladglasyr
½ dl florsocker
1 msk kakao
1–2 tsk saft av apelsin

1. Apelsinkräm: Mixa samtliga ingredienser till en hyfsat jämn kräm med mixerstav och ställ åt sidan.
2. Deg: Smula jästen i en matberedare och lös den i mjölken tillsammans med sockret. Skär smöret i bitar och tillsätt i matberedaren tillsammans med mjölet. Mixa till en deg.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca 20×30 cm, och bre ut fyllningen i mitten på längden, så att en tredjedel av rektangeln täcks. Vik över resten av degen från var sitt håll. Lägg längden på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt i 80 minuter.
4. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägget och pensla längden. Strö över mandel och pärlsocker efter smak. Grädda i ugnen i 20 minuter. Låt längden svalna på bakpapperet.
5. Chokladglasyr: Rör ihop alla ingredienserna och ringla glasyren över längderna.
6. Skär längden i sneda bitar och njut!

Wienerlängden är godast på bakdagen men den går utmärkt att frysa om du väntar med glasyren. I frysen håller den i minst 2 månader.

Av Mette Ankarloo
Bild: Ralph Månsson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...