Annons

Annons

Baka ett saftigt vörtbröd till jul!

Här får du recept på julens godaste vörtbröd med både porter, julmust och rågsikt i degen. Extra saftiga och smakrika blir de med en fyllning av russin, fikon och dadlar!

Mejla
Dela (0)
Pinna

Saftiga vörtbröd där degen rullas ihop som när du bakar kanelbullar.

Vörtbröd med russin och fikon – recept

• 2 bröd

Baka också: Världens godaste lussebullar

Skållning
2 dl vatten
1½ dl rågsikt

Deg
25 g jäst för söta degar
2 dl porter
2 dl julmust
1 förp rågsurdeg, 
150 g
1 dl mörk sirap
50 g rumsvarmt smör eller margarin
2 tsk salt
2 tsk malda 
pomeransskal
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
3 dl grovt rågmjöl
5 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl special

Annons

Fyllning
1½ dl russin, fikon och/eller dadlar

Pensling
3 msk vatten
2 krm potatismjöl

Baka också: Grovt bröd med pumpafrön

1. Skållning: Koka upp vattnet och häll det över rågsikten i en bunke. Rör kraftigt till en slät och klistrig massa. Täck med bakduk och låt vila i ca 12 timmar, eller över natten.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Värm porter och julmust fingervarmt och häll över jästen. Rör om tills den är upplöst. Tillsätt skållning, rågsurdeg, sirap, matfett, salt och kryddor. Blanda ner mjölsorterna. Knåda degen tills den är slät. Låt vila i bunken under bakduk i ca 1 timme.
3. Stjälp ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje degbit till en fyrkantig platta. Strö över russin och fikon samt ev dadlar som klippts i mindre bitar. Rulla samman. Lägg med skarven ner på bakplåtspappersklädd plåt.
4. Pricka bröden med en gaffel. Sätt ugnen på 250°. Låt bröden jäsa i ca 40 minuter. Täck dem inte med bakduk, utan duscha dem då och då med vatten så att ytan hålls lätt fuktig. Det gör att bröden jäser bättre.
5. Ställ in de färdigjästa bröden i nedre delen av ugnen och duscha in lite vatten från blomsterduschen. Sänk värmen till 200°. Grädda i ca 25 minuter.
6. Sjud upp vatten och potatismjöl under omrörning och ta genast från värmen. Pensla redningen över bröden direkt då de tagits ur ugnen. Täck dem inte med bakduk förrän ytan torkat.

Av Irene Ingelmark  
Bild: Ralph Månsson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...