Annons

Annons

Vips så var åderbråcken borta

Yvonne sneglade ofta på sina ben, tyckte att de var fula, men tänkte att åderbråck var nog något man fick räkna med i hennes ålder. Tills hon upptäckte en ny metod.


yvonneaderbrack2

Ny, smidig metod!

Efter bara en timme var åderbråcken borta!

Yvonne Träen, 70, älskar att resa till solen och trivs i kjol. Men när åderbråcken allt tydligare krullade sig längs benen kändes det inte lika kul.
– Jag lät det inte hindra mig, men jag sneglade ofta ner mot benen och tänkte att de var fula.

Annons

70-åriga Yvonne Träen har slagit sig ner i en stol i villaträdgården hemma i Kullavik, söder om Göteborg. Numera har hon inga problem att visa benen, som är släta och fina igen.
Yvonne beskriver sina åderbråck som ganska kraftiga knutor. De slingrade sig längs vaderna och insidan av låren på båda benen.
– Jag upplevde en tyngdhetskänsla men framförallt kändes det som myrkrypningar längs benen, säger Yvonne, som vid ett tillfälle sökte läkarhjälp på vårdcentralen.

Ofarliga problem

Eftersom Yvonne inte hade problem med bensår ansågs hennes problem vara ofarliga och skulle därför de inte åtgärdas.
– Jag tänkte att åderbråck nog är något man får räkna med i min ålder, och det finns en ärftlighet så det var bara att acceptera de slingrande ormarna.
Yvonnes mamma led också av kraftiga åderbråck, men till skillnad från sin mamma har Yvonne haft ett stillasittande yrke och konstaterar att det inte verkar ha någon betydelse för om man utvecklar åderbråck eller inte. Hon har heller aldrig haft problem med övervikt, och det var inte heller graviditeten som utlöste problemen.
– När min väninna opererade sina åderbråck och berättade hur nöjd hon var och hur enkelt ingreppet varit började jag fundera över mina egna ben igen.

Höll inte tätt

Yvonne vände sig till Kärlkliniken i Göteborg för snart två år sedan. Där gjordes en ultraljudsundersökning och Yvonne fick veta att klaffarna i benens vener inte höll tätt.
– Det gjorde att blodet delvis rann tillbaka och när detta pågår under en längre tid så bildas det man kallar åderbråck.
Efter en enkel och smärtfri undersökning fick Yvonne veta att hennes åderbråck skulle gå att åtgärda med en kombinationsbehandling. På låren skulle doktorn använda den nya limningsmetoden. De korviga ådrorna på vaden skulle fixas med hjälp av ”virknålsmetoden”, eftersom det inte fungerar att gå in med en kateter och limma om ådrorna är alltför slingrande.

Enkel och smärtfri

Att operationen såg ut att bli okomplicerad och att den görs under lokalbedövning avgjorde saken.
– Det kostar en slant, men jag tänkte att det vore väl fanken om man kan renovera och fixa huset men inte sig själv. Jag vill att mitt blod ska slussas tillbaka till hjärtat utan problem!
Eftersom Yvonnes problem skulle åtgärdas med både limning och virknålsmetoden behövde hon prova ut stödstrumpor inför operationsdagen. De minskar risken för inflammation i kärlen, som kan uppstå efter virknålsmetoden.
– Till en början tyckte jag att de var förföriskt snygga – de såg ut som häftiga svarta stay-ups – men jag skulle snart bli varse att det var just strumporna som var det enda jobbiga med hela projektet.

Skrubbade sig ren

På operationsdagen anlände hon till kliniken, skrubbad med huddesinfektionsmedel från topp till tå, med sina stödstrumpor i en påse. Hon fick svida om till operationskläder och tog sedan fram sitt korsord.
– Ja, jag låg och löste korsord medan mina ben blev fina. Visst kändes det lite från sticken när de bedövade mig, främst kring knäna. Men det handlade bara om sekunder.
Då och då fick hon information om hur det framskred.
– Plötsligt hörde jag doktorn säga: ”Det var slutklämmen! Nu har du spiror som en 20-åring!” Nåja, även om det var en viss överdrift kändes det väldigt uppmuntrande, säger Yvonne med ett leende.
Ingreppet tog ungefär en timme och det besvärligaste följde efteråt.
– Vilka vältränade muskler och krafter krävs inte för att tvinga på kompressionsstrumpor! Jag är imponerad av sköterskornas insats. När strumporna äntligen krängts på serverades jag kaffe och smörgås och en kvart senare åkte jag hem.

Blivit kvitt obehagen

Stödstrumporna fick hon behålla på dygnet runt i en vecka och ett återbesök visade att operationen gett ett utmärkt resultat.
Ingen av de två metoderna har gett henne obehag.
– Det kan strama lite på vissa ställen en tid efteråt, men det hör till och det är absolut inte smärtsamt.
Eftersom hon är över 60 år fick hon ge sig själv blodförtunnande sprutor en tid efteråt, som en rutinåtgärd, men det var inte besvärligt.
Det bästa av allt är att hon är helt kvitt obehagen med tunga ben och myrkrypningar.
– Och självklart är benen snyggare nu. Det är mycket roligare att gå med korta kjolar nu!

Gilla Allers på Facebook

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Peter Claesson

Mer läsning

Anki slapp myrkrypningarna tack vare läsk

Sju vanliga fotproblemLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...