Annons

Annons

Vinnande bullar


Vinnande bullar!

I veckans Allers presenterar vi vinnarna i vår tävling om Sveriges godaste bulle. Du hittar recept på de tre topprecepten i tidningen, och här får du de som kom på fjärde respektive femte plats!

Annons

 

4:e pris 

KLIPPT DADELLÄNGD

Dadellangd

● 1 längd

 

50 g jäst för söta degar

2 dl kall mjölk

100 g rumsvarmt smör eller margarin

1/2 dl rörsocker

1 krm frön från vaniljstång

ca 6 dl vetemjöl

FYLLNING

100 g smör eller margarin

2 tsk malen kanel

1 dl ljust muscovadoråsocker

2–3 dl urkärnade dadlar

PENSLING OCH GARNERING

1 ägg

flagad mandel

 

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den kalla mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.

2. Klicka ner matfettet och tillsätt rörsocker och frön från en uppsnittad vaniljstång. Tillsätt sist vetemjölet och arbeta samman till en smidig deg. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 1 timme.

3. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den rektangulär.

4. Blanda samman matfett, kanel och råsocker och bre fyllningen över degen. Hacka dadlarna och strö över. Rulla samman till en längd och lyft över på bakpappersklädd plåt. Klipp längden i ett flätmönster. Låt jäsa i 15–20 minuter.

5. Sätt ugnen på 225°.

6. Pensla den färdigjästa längden med lätt uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.

Baka laktosfritt? Byt ut mjölken mot mandelmjölk och använd laktosfritt matfett. Samma mängder gäller!

Lilian

Recept: Lillian Lagerqvist, Eskilstuna

 

 

 

5:e pris 

HONUNGSSNURROR MED CHOKLADHonungssnurror

● ca 22 st

 

25 g jäst för söta degar

80 g smör eller margarin

2 1/2 dl mjölk

3/4 dl socker

1 krm salt

1 dl mandelmjöl

1/2 tsk hjorthornssalt

ca 6 dl vetemjöl

FYLLNING

50 g smör eller margarin

3 msk honung

1 msk socker

40 g mörk choklad, 70%

PENSLING OCH GARNERING

1 ägg

pärlsocker

DESSUTOM BEHÖVS

bakformar i papper

 

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen är upplöst.

2. Tillsätt socker, salt och mandelmjöl. Blanda hjorthornssaltet med vetemjölet och tillsätt. Arbeta samman till en smidig deg och låt den vila i bunken ca 10 minuter.

3. Gör fyllningen medan degen vilar: Blanda matfett, honung och socker till en slät massa.

4. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den rektangulär. Bre ut fyllningen jämnt över degplattan och riv över chokladen. Rulla samman.

5. Skär upp deglängden i bullbitar som läggs med snittytan upp i bakformar. Låt bullarna jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

6. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter.

Britt-Marie

Recept: Britt-Marie Johansson, Ryssby

Bild: Ralph Månsson

 



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...