Annons

7 saker du aldrig ska stoppa i frysen

Har du undrat varför maten inte blir så bra när du tinar den? Kanske är förklaringen så enkel att den inte hade i frysen att göra från första början!

Mejla
Dela (166)
Pinna

vilken mat kan man frysa?

Trodde du att det gick bra att frysa all mat? Då är det dags att tänka om!

Det finns saker du faktiskt aldrig ska stoppa i frysen – som de här 7  sakerna som förlorar både smak och konsistens av att frysas ner och tinas.

7 sorters mat du aldrig ska frysa

1. Mjuka ostar som portsalut, grevé och gouda blir bara svampiga och i princip omöjliga att hyvla om du förvarar dem i frysen. Hårda ostar som cheddar, schweizerost och parmesan går dock alldeles utmärkt att förvara i frysen.

Annons

2. Mejeriprodukter som gräddfil, yoghurt och tjocka såser gör du bäst i att låta bli att stoppa i frysen. När du tinar dem kommer de att separera sig och vara långtifrån så goda som de är färska.

3. Friterad mat blir sladdrig och tråkig när du tinar den igen så hela tanken med den goda krispiga ytan vi får vid fritering går förlorad.

4. Såser som retts med mjöl eller majsstärkelse kommer skära sig när du fryser den.

5. Kokt pasta. Detta avråder vi verkligen från att ens försöka frysa. När du tinar pastan blir den som en stor svampig klump. Om du absolut insisterar på att frysa in pasta var då säker på att den inte kokt färdigt helt så får du bättre resultat.

6. Frukt och grönsaker med högt vatteninnehåll. Detta innebär att meloner och grönsaker som exempelvis selleri, gurka och sallad inte hör hemma i frysen. När du tinar dem blir de sladdriga och sumpiga.

7. Ägg med skal. Du kan dock lösa detta genom att knäcka äggen och frysa innehållet i en isbitshållare – då får du en hållbarhet på ungefär ett år.

Källa: TipHero
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också

Så håller du grönsakerna krispiga i kylskåpet

grönsaker i kylskåp

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...