Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaVi tipsar om blommande prydnadsbuskar

Blommande prydnadsbukar är vackra i en trädgård. Här tipsar vi om tre favoriter och vilka zoner de passar i.


Här är tre mycket vackra buskar som 
pryder sin plats i både små och stora 
trädgårdar. Alla är de fina året om 
– och de kompletterar varandra bra 
eftersom de bjuder på sina höjdpunkter 
vid olika tider.

Annons

Körsbärsbenved, Euonymus planipes, zon 5.

Blomningen är i sig inte särskilt spektakulär, men det är de starkt rosaröda frukterna som kommer i sep-tember. När de öppnar sig ser det ut som om busken är översållad med små hängande lyktor. Körsbärs benved har ett ganska speciellt men attraktivt växtsätt med ett något hängande grenverk. Får en vacker orangeröd höstskrud. Fina är också de dovt röda och spetsiga vinterknopparna. Höjd 2–3 meter. Odlas i fuktighetshållande och näringsrik jord i sol till halvskugga. Härdighet zon 5.

Japanskt gaffelolvon, Viburnum furcatum, zon 4.

Mycket trevligt växtsätt som påminner något om blomsterkornellen med grenar i etager. De ny
utslagna bladen är rödbruna i färgen, sedan blir de stora och djupt gröna med tydlig nervatur. Blommar i maj med flata flockar i vitt. Bladverket får djupt röda till vinröda nyanser under hösten. Höjd 2,5–3 meter. Vill växa i jord med lågt pH-värde, passar fint ihop med rododendron, azalea och klockbuske. Sol till halvskugga.

Koreansk blomsterkornell, Cornus kousa och kinesisk blomsterkornell, Cornus kousa var. chinensis, zon 3.

Stora buskar eller små träd, 2–4 meter, med högt prydnadsvärde året runt. Höjdpunkten infaller i juni med en intensiv, ofta vit eller vitrosa blomning. Blommorna är vända uppåt och sitter i grupper som bildar vita terrasser på olika höjd. Under sommaren får blomsterkornellen ätliga röda frukter och buskens höstfärger är riktigt fina. Koreansk och kinesisk blomsterkornell härstammar från östra Asien och vill växa i sol till halvskugga. Trivs i fuktighetshållande jord och väldränerat. Sorten på bilden är ’Milky Way’. En mycket attraktiv sort är rosablommande ’Satomi’, zon 2.

Tips!

De här buskarna kan även användas som små fina 
träd.

Text Henrik Hanell
Foto Anders Kronborg

Här är sommarens smartaste trädgårdsprodukt

Den fiffiga slangen växer sig tre gånger så lång när den fylls med vatten och krymper ihop när den töms! Mått: 5-15 meter!

Läs mer och beställ här

Läs mer!

Så beskär du dina prydnadsbuskar!

Ljuvligt doftande buskar!Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...