Annons

Vi lägger mer och mer pengar på våra hundar

Brukar du också skämma bort din älskade hund? Då är du långt från ensam. Mer än var tredje hundägare kan tänka sig att ta sin hund till spa, psykolog och frisör. "I dag bryr man sig mer om hur hunden mår", säger Nina Roegner, hundtränare.

Mejla
Dela (12)
Pinna

 Var tredje ägare tar hunden till hundpsykolog

Våra fyrbenta vänner är ofta en självklar familjemedlem och en trofast kamrat. Men i dag tar många ägare med sina hundar till långt fler ställen än skogen och parken för promenader och bus.

Annons

De senaste åren har vi börjat lägga alltmer pengar och tid på våra hundar, det visar en färsk undersökning från mässan ”My dog” och Västra kennelklubben. I den har nära 1 000 hundägare svarat på frågan om vad de gör för sin hund. Enligt undersökningen lägger 36 procent av de som hade hund för fem år sedan, mer pengar på sin hund nu än förr.

Gilla Allers på Facebook

Nina Roegner tränar både problemhundar och filmhundar vid Hundakademin.

– Hunden ska få samma hjälp som alla andra i familjen. I dag är man mer mån om att ens hund ska må bra och det har blivit en självklarhet att se till dennes behov, säger hon i ett pressmeddelande.

Hundpsykolog alltmer populärt

En tredjedel av hundägarna kan tänka sig att ta sin hund till en hundpsykolog. Det var något som man för 30 år sedan skrattade år, berättar Nina.

Missa inte: Ny forskning: Hundägare är friskare

När vi människor lever i en allt stressigare tillvaro smittar det också av sig på hunden, fortsätter hon. Väljer vi att jobba ännu mer, spenderar vi desto mindre tid med våra djur – vilket kan få konsekvenser.

Hundar kan också gå till psykologer. Bild: IBL

Hundar kan också gå till psykologer. Bild: IBL

Det man ska titta efter är tecken på stress.

– En harmonisk hund är nöjd när den bara får vara med, en hund som mår dåligt har ofta ett överdrivet beteende. Den kan vara överdrivet aggressiv eller väldigt skällig. Den kan också vara överdrivet glad, genom att exempelvis hälsa på folk i en halvtimme.

Hundsim allra vanligast

Men ibland kan det handla mindre om hundsjälen och mer om utseendet. 30 procent uppger att de gärna går till hundfrisör. Hundspa har också blivit en populär företeelse i hundvärlden.

Nya studier visar: Människor gillar hundar mer än andra människor

Mest populärt är trots allt fysiska aktiviteter. Över 70 procent tar med sina hundar på hundsim och en fjärdel kan tänka sig att anlita en extern tränare.

– Förr gick man inte på aktiviteter och kurser på samma sätt, man skaffade en hund och möjligtvis att man hittade på något när hunden var ett år. I dag går man mycket tidigare på utbildningar och valpkurser, säger Nina Roegner.

Hit kan hundägare tänka sig att ta sin hund:

Hundsim                       71%
Hundpsykolog             36%
Hundspa                       32%
Hundfrisör                   30%
Extern hundtränare   25%

Totalt antal svarande: 968 hundägare bland Västra Kennelklubbens medlemmar.

 

Av: Cecilia Ahle

Bild. IBL

 

Missa inte: Ikea lanserar ny kollektion – framtagen för hunden och katten

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...