Annons

Annons

Vi hade nog varit busigare i dag!

Jag har en fin minnesbild från sommaren 1985. Det är jag och min kompis "ensamma" i London.


Christel_30

Illustration: Victoria Plantin

Vi är uppklädda för att se musikalen Cats och väntar i den sammetsbeklädda hotellreceptionen, redo att stiga på bussen som ska ta oss dit. Jag har en svart klänning med pennformad kjol från H&M, breda axlar och pumps. Jag är 16 och har precis slutat nian, hon är 17. Vi har pengar på fickan, eller snarare har jag dem i min stora plånboksväska i rosa syntetskinn. Det är en sådan som har spegel i locket så jag kan se att sminket ser bra ut.

Annons

Känslan av att vara på egen hand i storstan, helt utan föräldrar för första gången, är stor frihet och självständighet. Den är möjlig tack vare att jag har jobbat hela sommaren före Londonresan, som diskare i ett restaurangkök. Här jobbade jag upp en teknik för att effektivt spola bort skinnet från de stora såsgrytorna, och det är ett minne som har fastnat. Det är något jag gärna återkommer till precis som Londonresan.

Det var en tillfredställelse att göra rent grytorna, precis som det var att tjäna egna pengar och göra något bra av dem, vilket jag tycker att jag gjorde. Antagligen vågade mina föräldrar släppa iväg mig på den här resan för att min kompis var två skolår förståndigare och äldre. Men de behövde verkligen inte vara rädda då vi var väldigt ”snälla” båda två. Vi tog inte ut några större svängar. Vi hade förmodligen varit busigare i dag om vi hade gjort om samma resa.

Det första vi gjorde var att springa till närmaste Boots, den stora apotekskedjan, för att handla smink. Det var nog veckans viktigaste grej. Jag minns att Cats-föreställningen var fantastisk och hur fin och vuxen jag kände mig när vi var där. Kanske var det där mitt musikalintresse tog fart för jag har varit på flera sedan dess, också i London.
Det är verkligen ett ”memory”… som Elaine Paige sjöng som katten Grizabella.

Nu är det jag som måste ta ställning till om jag ska släppa iväg mina barn på längre resor utan maken och mig. Jag fick mig en läxa häromåret. Att det inte alltid är säkrare på hemmaplan än om man låter sina älsklingar resa bort utomlands med kompisarna. Dottern fick av olika anledningar stanna hemma när kompisarna åkte med en av tjejernas mammor till hennes hus i Spanien. De kom alla hem välbehållna från resan.

Men under den tiden hade min dotter hunnit skada sig rejält. För samma dag som kompisarna flög utomlands, kanske till och med samtidigt som de satt på planet till Spanien, råkade hon ut för en mindre rolig grej på hemmaplan.
Hon hade bråttom till stranden med cykeln, råkade slira i gruset och föll huvudstupa i marken. Hon fick sig en ordentlig smäll och slog ut sina framtänder. Allt har ordnat sig nu, men hennes tänder fick genomgå behandling långt efter att de andra tjejerna hade kommit hem från sitt Spanienäventyr. Ibland tänker jag att det hade varit bättre om jag hade låtit henne följa med.

I sommar är det sonen som vill på festival, och jag har lovat honom att han ska få åka. Biljetten är redan köpt. Jag vet också att han redan är ganska resvan, och jag ska inte oroa mig. Jag är säker på att han kommer att ha lika roligt som jag hade för 30 år sedan. Jag hade gärna hängt med, men jag tror inte att han vill det.

Maken och jag kanske skulle ta en tur till London i stället. Vi var ju där på bröllopsresa och jag tycker att det är dags igen.
Vi hade också kunnat åka ut på den svenska landsbygden, njuta av de vackra fälten och se om vi hittar något självplock som fortfarande levererar.

Det är härligt att äta jordgubbar direkt från plantan, och gör hellre det då jag blir lite rastlös av att ligga för länge på knä och plocka bären. Jag tror att det beror på mitt allra första sommarjobb, som var att plocka jordgubbar för 1,10 kronor litern i betalt. Jag tror inte att jag lyckades tjäna några större summor på det, i alla fall inte så mycket att jag kan minnas vad jag gjorde av dem.

hristel

Text: Christel Skeppås

Christel är Allers kåsör.

Läs alla hennes kåserier här!Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...