Annons

Vi blev vänner mot alla odds

Johan var polis, Peter skurk. Ändå sa det klick mellan dem med en gång och nu är de bundisar för livet.

Mejla
Dela (40)
Pinna

johanpeter

Skratten avlöser varandra när Johan Carlsson, 49, och Peter Klang, 54, umgås. Allers träffar dem på ett kafé i Helsingborg i Skåne och det märks verkligen att de trivs ihop.
– Det sa nog klick mellan oss med en gång, trots att jag var skurk och Johan polis, säger Peter och ler.

Annons

Men när de träffades första gången i närliggande Klippan för 15 år sedan var det inte lika många skratt. Peter tyckte att den där polisen Johan var en jobbig typ som jagade honom hela tiden.
– Han grep mig lite överallt och hade stenkoll på vad jag gjorde, säger Peter som åkte fast med jämna mellanrum. Han var missbrukare sedan 30 år och levde ett hårt liv. För att ha råd med droger gjorde han bland annat inbrott.
– Jag gillade Peter, men inte det han gjorde. Då kunde jag aldrig ana att vi skulle bli så bra vänner, säger Johan.

Läs också: Vänskapsband över alla gränser

För sista gången

Han grep Peter när han till exempel kom i en stulen bil, eller när han gjorde en knarkaffär. Det var aldrig problem med att sätta handbojor på honom. Han accepterade utan att bråka för mycket, menar Johan. På polisstationen fick de ofta tid till att prata om hur Peter skulle kunna hitta en väg ut ur sitt missbruk.
– Jag hade många samtal med Peter och vann hans förtroende. På så sätt lyssnade han kanske mer på vad jag sa. Jag är också noga med att behandla alla med respekt, oavsett vad man har gjort.

Under åren har Peter dömts för narkotikabrott, vapenbrott, bilstölder och villainbrott. Något som gjort att han har suttit i fängelse i totalt tio år. Ju äldre han blev, desto mer började han inse att han ville lämna det kriminella livet.
– Johan fanns för mig när det var kämpigt och jobbigt. Jag fick känslan av att han verkligen bryr sig om människor och vill dem väl, säger Peter.

Än i dag minns båda särskilt det sista samtalet de hade på polisstationen. Det samtal som skulle bli vändpunkten.

– När vi träffades brukade jag alltid skoja med honom genom att säga ”hur många gånger ska jag behöva fånga dig innan du lägger av”, men just vid det här samtalet sa han att det var för sista gången. Och på något sätt trodde jag faktiskt på det han sa, berättar Johan.
– Vi pratade i över en timme och jag kände att jag inte orkade mer. Jag var helt slut i kroppen och hade bara Johans ord ekande i huvudet: ”Ta nu tag i ditt liv för annars kommer du att dö”, berättar Peter.

Läs också: Pernilla visade vad verklig vänskap är!

Gav aldrig upp hoppet

Johan hade gett honom hopp när han var så långt nere på botten man kan komma, och Peter bestämde sig för att bli drogfri efter 30 år som missbrukare. Även under behandlingen fanns Johan där som ett stöd. De pratade med jämna mellanrum med varandra i telefon. Och efter några år fördjupades deras vänskap.
– Om han inte slutat med sin brottslighet eller blivit drogfri hade det varit svårt. Nu träffas vi, snackar, tar någon fika, håller kontakten. Vi gillar båda att träna styrketräning och kan prata om det, säger Johan.

För Peter är Johan mer än hans vän. Han är hjälten som räddade hans liv.
– Det känns i hjärtat när jag tänker på hur mycket Johan betytt för mig. Tack vare honom har jag fått en annan syn på livet. Jag är så glad att vi är vänner, utbrister Peter.
– Jag gav aldrig upp hoppet. Alla har rätt till en andra chans, inflikar Johan.
I dag hjälper Peter andra till drogfrihet på träffpunkten LP-kontakten i Helsingborg. Det är en rehabilitering för missbrukare på kristen grund. Johan är polisutredare på familjevåldsenheten. Båda bor i Helsingborg och springer ibland på varandra.
– Han kan komma gående med en poliskollega och då kan jag bli lite orolig för att de spanar på mig igen. Minnen från tiden då jag blev jagad kommer tillbaka, säger Peter med glimten i ögat.

Läs också: Estrid sökte kärleken i Allers – och fann den i Anna!

Passar bra ihop

De möts ibland även i jobbet och pratar då om allt möjligt. Båda vill bekämpa missbruk.
– Jag litar på Peter och vet att han alltid ställer upp för mig. Han skulle ha blivit en bra kollega, säger Johan.
– Jag ville bli brandman eller polis när jag var liten. Nu fick jag åka polisbil men i handklovar i baksätet, så det var nästan att jag lyckades, fyller Peter i och skrattar.

Ännu ett av alla skratt som smittar av sig. De är övertygade om att de alltid kommer att ha kontakt. Peter är sambo och Johan ensamstående fyrabarnspappa och de följer nyfiket hur deras liv utvecklas. Trots att deras oväntade vänskap började på var sin sida om lagen är de tacksamma över att ha funnit varandra.
– Vi passar bra ihop och kan prata om allting. Vi är bundisar för livet, konstaterar båda glatt.

Text: Therése Weber Cedergren
Bild: Sven-Erik Svensson

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...