Annons


Allers-Tradgard-loggaDIY: Fantastiska dekorationer med mossa

Mossa kan användas på många sätt och inspirerar till en naturlig jul – vacker till dekorationer både ute och inne!

Mejla
Dela (35)
Pinna

Ljusgrön och krusig, gråvit och mjuk – eller djupgrön som gammelgranskogen själv. Mossa kan se ut på så många sätt, och användas till de flesta arrangemang. Vill du ha en känsla och doft av skog är mossa det självklara materialet!

Annons

Vi säger generellt mossor, men deras namn kan i stället vara cypressfläta eller islandslav. Och det vi kallar vitmossa och fyller adventsstakar med heter egentligen fönsterlav, vitmossa är något annat och är faktiskt grön.

Litet mossträd

Mossa Gran

Du behöver: Najtråd, vit och grön mossa, tunn ståltråd. Gör så här: Forma najtråden till en gran. Du kan låta najtråden fortsätta till en fot och böja till den så granen kan stå. Eller också kan granen hänga. Blanda de olika mosstyperna och surra fast längs najtråden.

Häng ut ett mossigt hjärta

Mossahjärta utomhus

Du behöver: Kartong, grön mossa, tunn ståltråd. Gör så här: Klipp ut ett hjärta av kartongbiten. Klä det med mossa på båda sidor och surra fast med ståltråd. Stick en lång bit ståltråd i till upphängning.

Krans av mossa

Mosskrans

Bara mossa – men ändå livfullt! Klä en halmstomme med flera olika mossor, som spansk mossa, grön mossa av olika nyanser och fönsterlav. Surra fast med tunn ståltråd.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: Mosskrans med taklökar

Kakformen som mosshänge

Mossa och pepparkaksform

Färdig med pepparkaksbaket? Packa inte undan formarna utan fyll dem med gosig mossa och häng upp i fint band!

Plocka lagom!

Mossor och lavar står inte nämnda i allemansrätten, men får enligt Naturvårdsverket plockas, dock inte i stora mängder och inte till försäljning. Så visa hänsyn mot både natur och markägare även när det gäller att plocka mossa! I blomster- och trädgårdsbutikerna, till och med i livsmedelsaffärer, kan du köpa fönsterlav, grön mossa och ofta blåmossa, som vanligen kallas kuddmossa.

Text: Renate Rosenmeier och Anni Andreasson
Foto: Jes Buusman


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...