Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaVäxterna ska få nytt namn – detta är anledningen

Svensk kulturväxtdatabas, SKUD, väljer att byta namn på ytterligare ett antal växter i sin databas. Initiativet kommer från handeln eftersom vissa av dagens växtnamn kan upplevas som negativa.


Därför får växterna nya namn

Redan för ett par år sedan justerades blomnamn med ordet neger. Nu har dataansvariga SKUD föreslagit att ytterligare växtnamn ska justeras.

Plantskola. Bild: Stefan Rosengren / Alamy

Namnansvariga i SKUD vill att Physalis alkekengi, i dag känd som judekörs, och Tradescantia fluminensis, vandrande jude, ska förpassas till historieboken. De nya officiella namnen föreslås bli japansk lykta respektive skvallerreva.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Physalis alkekengi eller japansk lykta. Bild: Shutterstock/IBL

Tradescantia fluminensis eller skvallerreva. Bild: Nigel Cattlin / Alamy

Dobolilja och kapclivia

Initiativet till namnbytena kommer från början från handeln eftersom de upplever att vissa namn riskerar att väcka anstöt. Många drar sig från att använda namn som på minsta sätt riskerar att uppfattas som negativa, skriver SKUD i ett pressmeddelande.

Tidigare har bland annat hottentottlilja, Cyrtanthus brachyscyphus, och kafferlilja, Clivia nobilis, döpts om till dobolilja och kapclivia. Alla svenska växtnamn om innehållit ”hottentott” eller ”kaffer” har fått nya namn, skrev SKUD i ett pressmeddelande i februari 2016.

Vad är SKUD?

Svensk Kulturväxtdatabas (SKUD) är en nomenklaturdatabas och svensk namnstandard för kulturväxter.

Databasen har utvecklats av IT-experter vid SLU och botanister i Göteborgs botaniska trädgård och Evolutionsmuseet, Uppsala universitet.

Tanken bakom databasen är att skapa ett lättillgängligt referensverktyg och en likriktare i Sverige för att underlätta kommunikation om kulturväxter.

Källa: SKUD

Av: Helena Sjögren

Bild: Alamy och IBL

Missa inte: 10 frågor och svar om krukväxter

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...