Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaVäxter som gillar fuktig mark

Att hitta växter som gillar när det är fuktigt eller som trivs i vatten behövs i många trädgårdar. Här tipsar vi om ett par riktiga vattenälskare!


Vattenälskare att älska

Ordet väldränerat används flitigt när man ska beskriva hur perenner vill ha det.

Här är ett par växter som gillar när det är allt annat än just det! En som växer i vattnet och en som växer alldeles bredvid.

Annons

 

Kabbleka, Caltha palustris

Redan i april börjar kabblekan lysa starkt gul bland brun och vissen vass vid dammar och diken. Blomningen varar in i maj.

Gilla Allers på Facebook

Kabblekan förekommer vild i stora delar av landet. Den trivs i gyttja och blöt jord i sol till halvskugga men kan växa bra även i trädgårdens rabatter, så länge jorden där är tillräckligt fuktig.

Trivs bra tillsammans med missne, Calla palustris, och svärdslilja, Iris pseudacorus.

Här visar vi en annan kabbleka.

Sorten ’Plena’ (bilden) får fyllda blommor 
i orangegult. Det finns också en vit sort som heter  ’Alba’.

Näckros, Nymphaea

Näckrosor är lättodlade. Har man inte en damm går det bra med en tunna eller något annat lämpligt kärl. Välj en näckrossort som passar det vattendjup du har, de flesta trivs med ett djup på 40–80 cm. Finns även dvärgnäckrosor som går att odla grundare och sorter som önskar djupare än en meter.
Näckrosor har en krypande jordstam och vill växa i näringsrik lera. De gillar att ha det soligt och varmt. Har man inte lera naturligt går det utmärkt att plantera näckrosen i en stor korg eller påse med särskild näckroslera. Maj–juni är en bra planteringstidpunkt.
Gödsla med näringskulor som finns att köpa i trädgårdshandeln.

Text Henrik Hanell

Foto Anders Kronboerg

Här är sommarens smartaste trädgårdsprodukt

Den fiffiga slangen växer sig tre gånger så lång när den fylls med vatten och krymper ihop när den töms! Mått: 5-15 meter!

Läs mer och beställ här

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...