Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaVass läsarbild – experten svarar

Mejla
Dela (0)
Pinna

Bild: Privat

Det är så roligt när det ramlar in brev och bilder från er läsare! Efter vår kaktusartikel i nr 9 av Allers hörde Ingegerd Berg från Luleå av sig.

30-årig kaktus

”Denna kaktus fick maken 1980 på sin 50-årsdag. Under många år har den stått i vårt fritidshus och fått vatten och näring sporadiskt. Ibland har vi bytt jord. Så flyttade vi till Norrbotten, sonen bodde i stugan och kaktusen hamnade högt upp på en bokhylla, hur det blev med vatten och näring vet jag inte. När vi sålde stugan fick kaktusen följa med till Luleå. Trodde inte att den skulle klara flytten, men det gjorde den. Däremot har den inte blommat. Det brukade komma en krans med små vita blommor runt ”fingrarna” gång om året. Vad heter den här sortens kaktus och hur ska jag bära mig åt för att byta jord och sköta den på bästa sätt?” 

Makalöst fin

Så här svarar vår blomsterskribent Kerstin Ahlvin på frågan:

Annons

Vilken klenod du har – ett makalöst fint exemplar! Växten är med största sannolikhet en fingervårtkaktus, Mammillara elongata, särskilt med tanke på hur du beskriver blomningen. Men det är svårt att säga säkert, många kaktusar ser närmast identiska ut och gamla exemplar har ett annat utseende än de hade som unga, men är ju betydligt charmigare!

Skötseltips

Placering: Fingervårtkaktus trivs på ljus plats men kan behöva skuggas vid middagstid varma sommardagar. Kan stå ute över sommaren, se bara till att den står skyddad för regn. De svala nätterna befrämjar blomsättningen.

Vattning: Vattna i krukans kant när jorden börjat torka till – den får aldrig stå blöt, det kan få förödande konsekvenser. Ge svag dos kaktusnäring i vattnet över sommaren, sedan inte alls.

Vintertid: En fin vinterplats för kaktusen är ett inglasat, frostfritt uterum. Ljust och ner mot + 5–10° är helt idealiskt. Tänk på, att ju svalare en växt står desto mindre vatten förbrukar den.

Omplantering

Plantera om unga plantor vartannat eller vart tredje år, äldre mer sällan.  Ett exemplar som detta kan vara besvärligt att hantera men gör så här: Välj en dag när jorden är så torr att du egentligen skulle vattna. Då är grenarna mjuka och bryts inte så lätt. Ta på ett par arbetshandskar. Sätt ner hela växten med kruka och allt i en rejäl plastkasse. ”Samla ihop” alla grenar så mycket det går och knyt till. Klipp ett hål i botten, lagom stort för att kunna lirka ut krukan. Plantera om den bara rotklumpen i kaktusjord (gärna blandad med lecakulor) i en större kruka eller låg skål med hål i botten. Du kan enkelt hålla om plastpåsen medan du fyller på jord runt klumpen. Tryck till lite lätt på den nya jorden, inte på klumpen. Klipp bort plasten – färdigt!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...