Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaVarningen: Detta ska du inte lägga i komposten

En ny kemikalie är godkänd för krukväxtproduktion. Men för alla oss som vill ha våra tomater och gurkor i behåll finns det all anledning att se upp. I alla fall om de ska planteras i kompostjord.


Nyligen fick yrkesodlare tillåtelse att använda ämnet paklobutrazol vid krukväxtproduktion. Ämnet hämmar tillväxt och gör att växterna förbli små och knubbiga, rapporterar Vetenskapsradion.

Annons

Komposterade blommor. Bild: Worldpix / Alamy

Men nu höjer kemikalieinspektionen ett varningens finger till alla fritidsodlare. Växter behandlade med kemikalien riskerar nämligen att förstöra din kompost.

– Om du vill odla till exempel tomat eller gurka i kompostjorden finns det en risk att det helt enkelt inte fungerar, att grönsakerna inte klarar av att växa på grund av paklobutrazol, säger Agneta Westerberg vid Kemikalieinspektionen till radion.

Inte farligt för miljön eller hälsan

Enligt Agneta Westerberg är ämnet varken farligt för miljön eller hälsan. Men vissa grönsaker är extra känsliga.

Ska du odla gurka i din kompostjord kan det vara läge att se upp. Bild: Shutterstock/IBL

I nuläget finns det inget krav på att krukväxter som har blivit behandlade med paklobutrazol ska märkas. Därför vill myndigheten gå ut med en varning till allmänheten.

– Vill man vara säker ska man undvika att kompostera krukväxter, det gäller både importerade och svenska, säger Agneta Westerberg.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...