Annons

Maten du ALDRIG ska värma igen!

Långtifrån all mat ska värmas igen. Här är 4 exempel på mat som du gör bäst i att låta bli att ge en andra runda på middagsbordet.

Mejla
Dela (214)
Pinna

värma mat flera gånger

Brukar du värma mat flera gånger? Tänk igen – du kan riskera att bli magsjuk!

Visst är det viktigt, både av mijömässiga och ekonomiska skäl, att inte slänga rester. Men tyvärr är det inte alla livsmedel som lämpar sig för uppvärmning igen eftersom det kan innebära hälsorisker. Då är det bättre att äta resterna kalla, till exempel i en sallad.

Annons

Den internationella organisationen European Food Information Council och den brittiska myndigheten Food Standards Agency listar 4 saker som vi inte bör värma igen.

Mat som du gör bäst i att inte värma flera gånger än en

1. Spenat

värma mat flera gånger

Gilla Allers på Facebook

Spenat innehåller höga halter av nitrater som i sig är helt ofarliga, men som vid en ny uppvärmning omvandlas till nitriter och därefter till nitrosaminer – som kan vara cancerframkallande. Även blodets förmåga att transportera syre kan påverkas. Spenat bör därför alltid ätas färsk.

 2. Ris

värma mat flera gånger

Lämna aldrig ris framme i rumstemperatur! Om du sedan värmer det igen kan sporer i riskornen föröka sig och producera gifter som i värsta fall orsakar både kräkning och diarré.

3. Potatis

värma mat igen

Problemet med potatis är egentligen inte själva uppvärmningen, utan hur potatisen förvaras efter kokningen. Om den svalnar i rumstemperatur och står sedan okyld en tid, kan bakterien Clostridium botulinum växa fram. Denna bakterie försvinner inte när du värmer maten igen, och kan orsaka illamående och magbesvär. Det bästa är att använda tillagad potatis i puréer eller kalla sallader.

4. Svamp

värma mat igen

Ät helst svamp när du precis har tillagat den, detta eftersom den innehåller proteiner som annars kan förstöras av enzymer och mikroorganismer. När svamp återuppvärms förändras sammansättningen, vilket kan leda till både magont och uppblåsthet. Vill du värma rester av tillagad svamp bör detta göras inom 24 timmar och uppvärmningen bör nå 70 grader.

Källa: The Independent
Text: Margaretha Malmgren, allas.se

Vad tycker du ska bli årets julklapp?

  • Bärbar mobilladare (33%)
  • Mjukgörande sockar (29%)
  • Morgonrock (17%)
  • Annat (13%)
  • Armband (5%)
  • Mässingslampett (2%)
  • Svinhårsborste (1%)
Loading ... Loading ...

Foto: Shutterstock

Läs också

Världens smartaste sätt att frysa in – och tina – köttfärs

hur tinar man köttfärs snabbt?

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...