Annons

Annons

Yngve, 78, har skramlat ihop 2 miljoner till Världens barn!

I snart 12 år har Yngve Grimroth spenderat fyra dagar per vecka utanför systembolaget i Kållered. Där står han och skramlar med sin bössa och samlar in pengar för Världens Barn. Nu saknas bara några tusenlappar innan han samlat in sammanlagt två miljoner kronor!


världens barn insamling

Varje år sedan 1997 genomförs Världens Barn, Radiohjälpens riksinsamling, där miljontals kronor samlas in till behövande barn runt om i världen.

Världens Barn-galan tv-sänds

Några intensiva veckor under hösten ställer tiotusentals frivilliga upp genom att bland annat skramla med bössor på gator och torg. Det hela kulminerar i den stora tv-sända Världens Barn-galan.

Annons

Av alla dessa fantastiska frivilliga insamlare är det dock en som skiljer sig ur mängden, 78-årige Yngve Grimroth.

När de flesta har lämnat tillbaka sina insamlingsbössor för säsongen står Yngve troget kvar på sin plats utanför Systembolaget i Kållered, något han gör fyra dagar i veckan, året om, skramlar och samlar.

– Det var någon som räknade ut att jag är den bösskramlare i landet som samlat in mest pengar till Världens Barn. Då blir man allt lite mallig, säger Yngve och ler stort.

Han sitter ute i det inglasade uterummet hemma i Kållered där han bott tillsammans med sin fru Solveig sedan 1998. De dricker kokkaffe och äter hembakat medan de blir underhållna av småfåglar som flyger i skytteltrafik till en välfylld fröautomat.

Paus i insamlingen

För tillfället har Yngve tagit ledigt, eller är snarare sjukskriven, från sitt insamlande eftersom han precis har kommit hem från sjukhuset där han legat inlagd i en månad.

Läs också: Min vän tog sitt liv – nu vill jag hjälpa andra

– Jag blev sjuk för ett tag sedan och fick lunginflammation, så jag får först friskna till en aning tills jag ger mig ut med bössan igen. Samlar jag in ytterligare 15 000 kronor så har jag fått ihop sammanlagt två miljoner till Världens Barn, vilket känns väldigt bra.

Precis som de allra flesta som samlar in pengar till organisationen är det barnens väl som ligger Yngve varmast om hjärtat, och skramlandet är hans sätt att dra sitt strå till stacken.

– Det är inte särskilt jobbigt. Det är till och med lite spännande att se hur mycket pengar jag ska få ihop, säger han och berättar att han började skramla 2005.

Föräldralösa barn gjorde honom förtvivlad

Det var veckorna efter tsunamikatastrofen som skördade flera hundratusen dödsoffer och gjorde många barn föräldralösa. Yngve blev förtvivlad av att se bilderna från förödelsen och ville hjälpa till på något vis.

– Jag kvitterade ut en bössa för Världens Barn och på den vägen är det.

varldens-barn-insamling2

Nu är han inne på sitt 16:e år och nere i Kållered centrum har han blivit ett välbekant ansikte, särskilt för alla som ska in och handla på Systembolaget.

– Det är ett strategiskt bra ställe att stå och skramla vid, säger han och ler.

– Jag tycker att har man råd att handla i den affären så borde man ha råd att lägga en slant i bössan. Till dem som klagar brukar jag säga att man inte blir fattig av att lägga en slant, tvärtom blir man rik.

Läs också: Nu vet jag varför jag alltid har känt mig så annorlunda

Yngve har flera ess i rockärmen då det gäller att få folk att öppna upp sina plånböcker.

– För de mesta står jag bara och skramlar, men ibland händer det att jag drar en vits för den som lämnar ett bidrag. Sedan kan jag säga till dem att de kan få poängsätta vitsen och kanske betala en tia per poäng.

Yngve skojar även till det genom att säga till dem som går in i butiken att det i dag är fritt inträde men utträdet kostar. Ibland uppskattas skämtet och några lägger i en peng på vägen ut.

Skämtar lite med folk

– Det gäller att vara lite uppfinningsrik för att få folk att skänka. Men sedan finns det några man inte behöver säga något till, säger Yngve och berättar om en stamkund han har. Han verkar rik och kör runt i en fin sportbil, och han är riktigt frikostig och lämnar ofta stora bidrag.

– En gång drog han fram en bunt med sedlar och började lägga ner femhundring efter femhundring tills det var uppe i 3 000 kronor.

Men alla bidrag är såklart välkomna, stora som små. Själv lägger Yngve 50 kronor i bössan varje vecka, något han har gjort sedan han slutade röka för några år sedan.

Läs också: Jag kände mig aldrig viktig i min familj

– Jag fick diagnosen kol och fick lägga av med rökningen över en natt. Men när jag rökte gick det nog åt ett paket om dagen och det kostar omkring en femtiolapp. Så jag tänker att pengar för ett paket i veckan kan jag undvara.

Ryktet om den flitiga insamlaren har nått ända upp på riksnivå, och Yngve blev för några år sedan inbjuden att få besöka den stora tv-sända galan, men tackade nej till erbjudandet.

– Det är bättre att de sparar de pengarna och ger dem till barnen, säger Yngve, Sveriges bästa insamlare.

Text och bild: Peter Helperin

Läs också

Alex Schulman: Det var en form av tortyr att skriva boken om mamma

*** Local Caption *** Alex SchulmanFoto: Stefan Nilsson

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...