Annons

Våra svenska superbär!

Blåbär, lingon, vinbär... Det är vetenskapligt bevisat att våra älskade svenska bär är något av det nyttigaste du kan äta!

Mejla
Dela (0)
Pinna

Vill du ge kroppen en vitaminkick i rätt riktning? Bege dig ut på bärjakt i skog och mark! Sikta in dig på lingon, blåbär, tranbär, havtorn och vinbär. Trots sin ringa storlek är bären fulla av vitaminer.

Lingon – Forskarnas favorit

lingon

Kröson, linbär, ljungbär, rödbär… kärt barn har många namn – och nyttigheter!
Lingon innehåller vitamin A, C, B1, B2 och B3 samt kalcium, magnesium, kalium och fosfor. Enligt Lundaforskarna Lovisa Heyman och Karin Berger är lingon det nya superbäret – det ger bra kolesterolvärde, stabilt blodsocker och motverkar fetma. De första mogna lingonen i augusti är dessutom rika på pektin som kan hjälpa till att förebygga diabetes. Förr i tiden användes bären mot urinvägsinfektion och som febernedsättande medel.

Blåbär – Skogens räddare

blabar

Blåbär är en så kallad nyckelart som skogens varelser är beroende av för att överleva. Så det är inte bara mors lille Olle och hans ”nalle” som älskar blåbär.
För människan är blåbär nyttiga på flera sätt. Framför allt är de fulla av antioxidanter som skyddar våra celler. De har antiinflammatorisk verkan, kan stärka kroppens blodkärl och skydda ögats åldrandeprocess. I Lundastudien, som nämndes tidigare, såg man att blåbär har god effekt för att motverka viktuppgång och minska risken för diabetes. Blåbär har sedan länge använts för att balansera tarmfloran. Torkade blåbär, t ex i form av soppa, motverkar diarré, medan färska bär motverkar förstoppning.

Tranbär – Vitaminbomb på mossen

tranbar

Tranbär är en art i blåbärssläktet som växer i tuvor på mossar och myrar. De röda, runda bären är fulla av c-vitamin som kroppen behöver för blodkärl, benstomme, tänder och hud. Bären innehåller även vitamin A, E och B1 samt mangan, kalium, kalcium, magnesium, fosfor och järn. Godast smakar tranbär enligt folktraditionen efter att den första frosten hunnit ”nypa” dem. Osockrad tranbärssaft är en gammal huskur mot urinvägsinfektion.

Vinbär – Vännen i trädgården

vinbar

Vinbär är mycket lättodlade och extremt rika på C-vitamin som bland annat skyddar kroppens celler. Bären innehåller färgpigment, antocyaniner, som också finns i blåbär och som har en positiv effekt på synen. Innehåller också K-vitamin, fibrer och folsyra. Svarta vinbär ingick även i Lundastudien där dess egenskaper visat sig vara effektiva mot viktuppgång och diabetes. Röda vinbär är nyttiga de också, även om de inte innehåller lika mycket c-vitamin som de svarta. Svarta och röda vinbär är källor till fettlösliga vitaminet K som behövs för blodets koagulering. Både bär och blad har inom folkmedicinen använts som ett medel mot gikt.

Havtorn – Hjälten vid havet

havtorn

Havtorn är en mycket gammal kulturväxt som växer vilt nära kusten och på karga, sandiga områden. Vill du ha starka ben länge och slippa förkylningar är det havtorn du ska äta, eftersom bären innehåller höga halter av vitamin K och C. Havtornsolja, som utvinns ur bären, innehåller fettsyror, bland annat omega-3, omega-6 och omega-7, som visat sig ha god effekt mot torra slemhinnor. Flera studier vid Åbo universitet har visat att havtornsolja kan lindra torra ögon, muntorrhet och torra slemhinnor i underlivet.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Text: Anna-Karin Ericson Bild: Shutterstock

Läs mer:

5 skäl att promenera mera

Honung hjälper  mot pollenallergi

Popcorn – både gott och nyttigt

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...