Annons

Vår ljuvliga Pinocchiotårta

Underbar Pinocchiotårta i långpanna med mjuk kaka och maräng. Fyll och garnera med färska eller frysta bär!

Mejla
Dela (0)
Pinna

Den här Pinocchiotårtan gör varken dig eller dina gäster besviken!

Recept: Ljuvlig Pinocchiotårta

Tips! Tårtan kan frysas in och går utmärkt att servera som glasstårta. Tänk bara på att ta fram den en stund före servering så att den blir tempererad.

  • 1 tårta, ca 10 bitar

Testa också: Sommarbaka glutenfri chokladbakelse!

  • 75 g smör el margarin
  • 1 dl socker
  • 3 äggulor
  • 1½ msk kakaopulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ dl mjölk

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 1 tsk pressad citron
  • 2½ dl socker
  • skal av ½ citron
  • 3 dl kakaokross

Fyllning

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk florsocker
  • ca 3 tsk fryspulver, finns från Törsleff
  • 4 dl djupfrysta bär, tex hallon, blåbär, björnbär och vinbär

Garnering

  • fina färska bär, äggvita, socker

Testa också: Italiensk jordgubbspaj med ricotta

Så här bakar du vår ljuvliga Pinocchiotårta:

  1. Sätt ugnen på 175°. Klä en långpanna, ca 25×35 cm, med bakplåtspapper. Rör matfett och socker vitt och poröst. Dela äggen, spara vitorna, och rör ner gulorna en i taget. Rör smeten slät mellan varje. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Tillsätt mjölk och rör varsamt smeten slät. Bred ut smeten jämnt i formen.
  2. Maräng: Vispa äggvitorna med helt rena redskap ihop med citronsaften till ett fast vitt skum. Tillsätt socker, lite i taget, under vispning tills massan är blank och slät. Vänd varsamt ner det finrivna citronskalet och kakaokross. Bred ut marängsmeten jämnt ovanpå chokladsmeten. Grädda i mitten av ugnen tills kakan känns torr och spröd på ytan, ca 25 minuter. Låt den kallna i formen.
  3. Dela kakan, genom bakplåtspapperet, i två jämnstora bottnar. Lägg en lätt skärbräda över den ena bottnen och vänd den varsamt upp och ner. Dra bort bakplåtspapperet. Lägg ett tårtfat varsamt över bottnen och vänd upp och ner igen så att marängen hamnar uppåt. Gör på samma sätt med den andra bottnen, men när bakplåtspapperet är borttaget, vänd upp rätt sida med hjälp av ytterligare en skärbräda.
  4. Vispa grädden, smak sätt med vaniljsocker. Bred ut hälften av grädden över bottnen på tårtfatet. Blanda samman flor socker och fryspulver och strö över de tinade bären under kraftig omrörning tills sylten tjocknar. Om bären avger mycket vätska kan lite mer fryspulver tillsättas. Bärmassan ska hålla marmeladkonsistens. Klicka bärmoset över grädden och klicka eller bred ut resterande vispgrädde.
  5. För varsamt ovanbottnen av skärbrädan och placera den ovanpå fyllningen.
  6. Pensla färska bär lätt med äggvita och doppa dem i socker. Lägg dem som garnering på tårtan.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson

Missa inte: Tiramisu med jordgubbar och apelsinlikör

Annons

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...