Annons

Annons

Vår familj flyttade till Thailand!

De hyrde ut huset, sålde bilen och tog steget att göra det de drömt om! Familjen Ramert flyttade till Koh Lanta, Thailand.


Familjen-Ramert

Vi vågade ta steget och följa våra drömmar!

Har du funderat på att hoppa av ekorrhjulet och göra någonting helt annat? Det är precis vad Jelena och Jonas gjorde. När Jelena blev erbjuden jobb på en paradisö i Thailand tvekade hon och familjen inte länge…

Annons

Hon hoppade av glädje när hon fick samtalet. Ville hon ha jobbet på ”Sanuk – Svenska skolan” på den thailändska ön Koh Lanta? 35-åriga idrottsläraren Jelena Ramert ler när hon berättar om den där lördagskvällen i maj förra året då skolans rektor ringde.
–Vi kunde inte riktigt sova den natten, minns Jelena.
–Men vi bestämde oss ganska snabbt, fyller maken Johan, 36, i.
Och nu – nästan ett år senare – sitter de på en uteservering vid strandkanten på Koh Lanta i Thailand. Barnen Jacob, 3 år, och Julia, 1,5 år, äter chokladglasstrutar som smälter i värmen. Vid vattenbrynet, där vattnet skiftar i turkost och blått, spelar några andra svenska barn strandtennis.
–Jag har haft hemlängtan en gång, det var vid jul, säger Jelena. Jag vill ha det här traditionella som vi har hemma med tomte och allt vad det innebär. Men annars saknar jag inte vintern, vädret här är fantastiskt!

Pappaledig i Thailand

Familjen har bott på Koh Lanta sedan i höstas. Jelena jobbar på Sanuk, där även Jacob går på förskolan, medan Johan, som är ingenjör, är pappaledig med Julia.
–Det är väldigt skönt att kunna ha Jacob på förskolan där han träffar kompisar och får stimulans, säger Johan. Samtidigt hinner jag pyssla lite mer med Julia och göra sådant som är svårt när Jacob är med.
Han tittar ut över stranden och skrattar lite när han lägger till:
–Så har vi ju världens största sandlåda! Den använder vi mycket. Vi simmar i poolen lite också, men det tycker inte Julia är lika kul om inte Jacob är med. Då är det roligare med strandleksaker.
–Och Jacob trivs jättebra på förskolan, säger Jelena. Han är jätteglad och har fått massor av kompisar.

Hyrde ut huset hemma

Huset hemma i Nödinge har Jelena och Johan hyrt ut till ett företag under tiden de själva bor på Koh Lanta, och nu huserar en tysk familj i deras hem.
–Men vi har sparat ett rum som vi inte hyr ut och som vi har till förvaring, berättar Jelena. Det är ett bra tips om man har ett hus som är tillräckligt stort för det.
Jelena har tagit tjänstledigt från sitt jobb på Franska skolan i Göteborg, och bilen sålde familjen innan avresa. Johan konstaterar att det var en hel del att förbereda innan de kom i väg.
–Man ska inte underskatta förarbetet. Men det var ju såklart värt det – allt har fungerat väldigt bra sedan vi kom hit.
–Ja, det var mycket jobb inför att komma i väg, med vaccinationer, intyg, försäkringar, håller Jelena med. Jag minns att vi, när vi satt på flygplanet, sa: ”Nu är vi äntligen på väg!”
Familjen mjukstartade sin vistelse i Thailand med två veckors semester för att i lugn och ro få in rutiner, vänja sig vid tidsomställningen och lära känna området.
–Det rekommenderar jag, säger Jelena. Om man har den möjligheten.

Bor på lägenhetshotell

Johan följer med Jacob och Julia till den lilla lekplatsen bredvid poolen alldeles bakom restaurangen, och Jelena pekar och berättar att familjen bor på lägenhetshotellet precis intill.
–Vi har en liten lägenhet med två rum och sover alla tillsammans i sovrummet.
Hon skrattar lite och fortsätter:
–Det måste vi vänja oss av med när vi kommer hem.
Jelena berättar att hon sökte jobb på Koh Lantas andra svenska skola – det finns två stycken på ön – redan innan hon träffade Johan, men hade ingen erfarenhet och fick inte jobbet.
–Men i december 2013 satt vi och pratade. Vi kände båda att vi ville göra något annat. Vi hade precis fått Julia och till hösten ville vi resa någonstans, berättar Jelena.
Hon förklarar att det egentligen var en slump att de hamnade på just Koh Lanta. Ingen av dem hade varit i Thailand tidigare och Jelena skickade ansökningar till flera svenska skolor, till Spanien, Afrika – ja, lite överallt.
–Vi var ute efter att det skulle vara varmt och soligt, lägger hon till och ler lite.

Annorlunda vardag

Vardagen i Thailand har blivit i princip så som Jelena och Johan hade hoppats på. De har fått mer tid över för familjen och hinner umgås på ett annat sätt.
–Det har blivit jättebra, säger Jelena. Livet här är helt ljuvligt. Vi har valt att inte vara i det här ekorrhjulet som vi är i hemma.
Hon konstaterar att det känns lite lyxigt att slippa städa, tvätta, diska och laga mat – tvätten skickas i väg och de äter alla mål mat utom frukosten på restaurang. Jelena gör en kort paus, en servitör går förbi vårt bord med en bricka färgglada fruktshakes, och berättar sedan:
–Jag trodde att det skulle vara jobbigt att gå ut och äta på restaurang med två så små barn, men de har varit duktiga. Och alla här är så vänliga mot barn! Restaurangpersonalen brukar ta med barnen och leka med dem. Och ibland sover barnen i vagnen och vi kan äta en god middag på tumanhand. Det är fördelen med så små barn. Det är väldigt skönt att det har fungerat. Barnvakt kan man ju sakna lite här.

Mer tid tillsammans

Men den största skillnaden är ändå tiden de har tillsammans.
–När man kommer hem från jobbet i Sverige så ska man städa, tvätta och fundera på vad man ska äta till middag, säger Jelena. Här har vi tid att hitta på saker efter jobbet, det har vi inte varit så duktiga på hemma. Om jag kommer hem från jobbet här vid fyra så kanske vi går och badar.
–Man kanske tänker att det är klimatet och stränderna som är den stora skillnaden här jämfört med hemma, men att ha så mycket tid tillsammans som familj betyder mer. Man kan utnyttja vardagen på ett helt annat sätt, säger Johan.
Båda två är överens om att de tänker försöka få med sig lite av just den delen av Thailandsvardagen hem till Sverige.
–Vi har sagt att vi ska försöka, kanske varannan torsdag, att göra någonting tillsammans, säger Jelena. Inte städa, inte tvätta, inte laga mat – utan i stället gå på bio, grilla korv i skogen eller bara spela spel hemma och äta en förberedd pastasallad.

Älskar klimatet

Men fortfarande har de lite tid kvar på Koh Lanta innan vardagen hemma i Sverige tar vid igen. Johan börjar jobba direkt när de kommit hem, Julia ska skolas in på förskolan och Jelena hoppas kunna vikariera lite innan hon återgår till sin tjänst efter sommarlovet. Jelena medger dock att hon börjar känna att dagarna rinner i väg.
– Vi har ganska mycket saker kvar vi vill hinna göra, säger hon. Och plötsligt tycker jag inte att vi har någon tid kvar.
I nästa stund berättar hon med ett litet leende att hon har fått förfrågan att komma tillbaka till Sanuk nästa termin.
– Jag hade gjort det på studs om jag inte hade haft någon annan att ta hänsyn till. Jag älskar klimatet här, och jag får vara kreativ i jobbet. Det är väldigt högt i tak och det är roligt att få prova sina vingar. Men det fungerar inte nu att stanna här. De har en treårsgräns på förskolan, så Julia kan inte gå där, och Johan måste också ha något att göra.

”Våga ta steget!”

I framtiden kan dock familjen Ramert mycket väl tänka sig att bege sig i väg på nya äventyr.
– Vi ska bara hitta en tidsperiod då det passar alla, säger Johan.
Och till andra som drömmer om att göra en liknande resa har Jelena bara ett råd:
– Gör det! Våga ta steget! Många kanske tänker att de vill, men vågar inte. Men allt löser sig på plats. Man ska inte tänka så mycket tror jag.

Gilla Allers på Facebook

Text: Lina Norman Bild: Pernilla Wahlman

Läs mer

Caroline och Jens flyttade med familjen till ThailandLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...