Annons

Makarnas 
barnböcker 
om superhjälte gör succé

Superhjälten Röda masken har beskrivits som en modern Pippi Långstrump. Det glädjer författaren Elias Våhlund och hans 
hustru, illustratören 
Agnes Våhlund. 
Men bakgrunden till deras barnböcker handlar om mobbning.

Mejla
Dela (23)
Pinna

Var-barnbokshjalte-stoppar-mobbning

Agnes och Elias har arbetat heltid i fyra 
år med böckerna om Lisa. Första boken heter Handbok för superhjältar.

Vår barnbokshjälte stoppar mobbning

I en marklägenhet i småländska Vimmerby sitter Agnes Våhlund, 32, och skissar på omslaget till den tredje boken om Lisa – den lilla flickan som blir mobbad av ett killgäng i skolan, men får magiska krafter och blir superhjälten Röda masken.

Annons

Lutad över henne står hennes man, barnboksförfattaren Elias Våhlund, 44, som skapat figuren Lisa, och beundrar hennes verk.
Parets första bok om Lisa, Handbok för superhjältar, var i somras den mest sålda barnboken i Sverige under sex veckor och under ett par veckor även den mest sålda boken alla kategorier. Ytterligare två böcker ges ut det närmaste halvåret. Den andra, Röda masken, har precis kommit ut.
– Vi har planerat tolv böcker om Lisa. Minst, säger Elias.

Trakasserad i skolan

Tanken på att Elias skulle skriva en barnbok föddes för första gången för fem år sedan under ett telefonsamtal med dottern Filippa. Filippa bor med sin mamma i Frankrike, och Elias fick veta att hon var mobbad av sina skolkamrater. Hon gick då i årskurs tre.

Hans första reaktion, förutom ilska, var frustration och sorg över att barn fortfarande får genomlida det helvete det innebär att vara utesluten och trakasserad. Dessutom kände han sig på något märkligt sätt förflyttad tillbaka till tidigt 1980-tal och den värmländska skola där han själv blev mobbad av sina klasskamrater under olika perioder.

– Det gjorde mig så förbannad. Har vi verkligen inte kommit längre i utvecklingen än att mobbning fortfarande får förekomma? Har inget hänt under de 30 år som gått sedan jag själv var mobbad?

Elias försökte stötta sin dotter, men det var svårt att prata om så allvarliga saker på telefon. Dessutom kände han också igen sig i att Filippa inte gärna ville prata om mobbningen. Det var något skambelagt.

Var-barnbokshjalte-stoppar-mobbning

Superhjälten Röda Masken beskrivs som en modern Pippi Långstrump.

Bodde i fosterhem

Elias var sex år och hans syster inte mer än två år när deras mamma lämnade dem till de sociala myndigheterna eftersom hon inte klarade att ta hand om dem själv. De båda syskonen placerades i fosterhem i Värmland och det var när de började skolan som problemen började.

– Vad svarar du när dina klasskompisar frågar dig varför du inte bor med din mamma? Jag sa som det var, att min mamma var psykiskt sjuk. ”Jaha, det går ju i arv”, sa de och sedan var mobbningen igång.

Elias brottade ner sina plågoandar. Det löste problemen för honom, men han ser inte det som en lösning för andra.
I hans och hustrun Agnes böcker är huvudpersonen en flicka i nioårsåldern som måste bo hos sin mormor under några månader medan hennes mamma arbetar i en annan stad. Hon vantrivs i sin nya skola och hon blir mobbad av ett gäng killar.

Läs mer: Malin Watson mobbades hela skoltiden: ”Kände mig så ensam”

När hon gömmer sig för dem på ett bibliotek får hon syn på en bok, som det riktigt lyser om. Bokens titel är Handbok för superhjältar, och när hon tar med sig den hem börjar hennes förvandling till superhjälten Röda Masken.

– Egentligen är det boken som hittar henne och inte tvärtom, berättar Agnes som gjort samtliga illustrationer i böckerna och som hjälpt Elias att hitta på berättelsen om Lisa.

– Tanken med att låta huvudpersonen i boken vara en ung mobbad tjej som tar revansch på sina plågoandar är att det inte finns så många kvinnliga förebilder i barnböcker, säger Elias.

Inspirerad av Astrid Lindgren

Hans förhoppning är att böckerna ska vara spännande och locka även killar att läsa dem.
– Jag blev riktigt glad när Lisa beskrevs som en modern Pippi Långstrump, säger karaktärens upphovsman som passande nog själv arbetar på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

– Astrid är en av mina stora förebilder, fortsätter han. Man kan inte skriva en barnbok utan att ha blivit inspirerad av henne. Min personliga favorit är Bröderna Lejonhjärta.
– Man kan inte uppmuntra barn till att slåss. Vår Lisa är en fullfjädrad superhjälte med magiska krafter, men hon använder inte dem till att slåss med sina mobbare utan till att utföra hjältedåd som gör att hon väcker beundran.

Som vuxen utbildade sig Elias till cirkusartist, det var så han träffade Filippas mamma. Han har drivit ett treårigt cirkusgymnasium i Ystad, utbildat stuntmän och arbetat som skådespelare, regissör och manusförfattare.

Mobbningen han utsattes för som barn kändes mycket avlägsen – ända till hans dotter började skolan.
– Första gången Filippa mobbades bodde jag och hennes mamma fortfarande ihop. Vi pratade med lärarna och försökte till och med få henne att byta skola. Det var en svår period, men till slut lugnade det som väl var ner sig.

Både Elias och dottern Filippas 
erfarenheter av mobbning återspeglas i böckerna.

Jobbat heltid med boken

Även trakasserierna som Filippa utsattes för i sin franska skola upphörde sedan hon fått en ny klasskamrat. Men då hade karaktären Lisa redan fötts i Elias tankar.
– Flippa har inspirerat mig och det finns vissa likheter mellan henne och Lisa. Både Filippas och mina 
erfarenheter av mobbning återspeglas i böckerna, berättar han och fortsätter.

– Som det där att Lisa ligger på nätterna och håller in sina öron eftersom killarna mobbat henne för att de är stora. Det är hämtat från mina egna upplevelser. Jag låg på kvällarna och höll upp överläppen eftersom jag mobbades för mina stora läppar.

Läs mer: Sofia: ”Det är varje förälders stora rädsla”

Dotterns kärlek till djur har också Lisa fått. När hon får tag i Handbok för superhjältar får hon välja tre superhjälteegenskaper. Hon väljer förmågan att flyga, superbra slagsmålsteknik och animaliska.
– Animaliska är förmågan att prata med djur. Lisa kan prata med alla djur på jorden utom vandrande pinnar.

Elias och Agnes, som är utbildad illustratör och grafiker, började arbeta med böckerna om Lisa 2012. De träffades och blev kära i varandra när de båda arbetade på nöjesparken High Chaparral i Småland.

– En dag kom Elias fram till mig och sa att han var bra på att skriva. Eftersom han visste att jag illustrerade tyckte han att vi skulle göra en bok tillsammans. Jag skrattade och sa att det var den sämsta raggningsreplik jag någonsin hört.
– Fast det var faktiskt sant. Jag var helt inställd på att göra en bok med henne, säger han med ett leende.

Men det skulle dröja drygt ett halvår efter att de blivit ett par innan de började arbeta på boken.
– Agnes har sedan suttit på heltid i fyra år och arbetat med 
illustrationerna. Den enda semester vi haft var i samband med att vi gifte oss för två år sedan, säger Elias med ett skratt.

Elias dotter Filippa har inspirerat till superhjälten Lisa.

Sluppit mobbning

Elias har varit mån om att inte vara dömande.
– Verkligheten är inte enbart svart eller vit. I de första två böckerna låter vi de tre killarna som är elaka mot Lisa enbart vara elaka. Det måste de vara för att föra handlingen framåt. Men i bok tre vänder allt, avslöjar han.

Agnes har själv ingen erfarenhet av mobbning. Hon beskriver sin skoltid från uppväxten i Warszawa som lugn och trygg.
– Men jag förstår hur det är att vara mobbad och jag har hört Elias och Filippa berätta om sina upplevelser, säger hon.

– Det är från Agnes som idén att göra Lisa till en superhjälte kom, säger Elias med ett leende. Jag drömde aldrig om att få superkrafter när jag var mobbad. Hon är mer inspirerad av Spindelmannen än vad jag är.

Läs mer: Stina Wollter: Det gör att barn mobbar varandra

Det var förlaget Rabén & Sjögren som hörde av sig till Elias och Agnes och ville ge ut deras bok.
– Det var fantastiskt. De får säkert tusentals barnboksförslag varje år och så hör de av sig till oss! Det kändes nästan overkligt när de sa att de ville satsa stort på vår bok.

Elias och Agnes hoppas att böckerna om Lisa kommer att användas i skolan som ett diskussionsunderlag om mobbning.
– Det är ett svårt ämne att ta upp med barn, men om man kan utgå från berättelsen i en bok blir det förhoppningsvis lättare, säger Elias.

Hans dotter Filippa, som nu är 14 år, har läst böckerna och tycker att de är bra.
– Hon är väldigt, väldigt stolt. För någon vecka sedan skrev hon i en kommentar på en chatt: ”Titta, det här har min pappa skrivit”, berättar Elias med värme i rösten.

Text: Per-Ola Ohlsson
Bild: Kai Rehn 
och Elias Våhlund


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...