Annons

Annons

Vännerna minns Hasse Alfredson: ”En gigant har gått ur tiden”

Hasse Alfredson gick ur tiden på söndagen och hela Sverige sörjer en av vår tids största underhållare. Hans kollegor och vänner i branschen minns en man med enorm förmåga att underhålla – och beröra. "Han var så mångbegåvad och rolig och precis som alla stora komiker också med en djup svärta", säger artisten Tommy Körberg till Aftonbladet.


Vännernas sorg efter Hasse Alfredson: ”En av våra största”

Hasse Alfredson är död. Till TT säger sonen och regissören Daniel Alfredson att pappan gick bort lugnt och stilla efter att ha legat på Danderyds sjukhus i några dagar.

Annons

Hasse Alfredson avled under söndagen. Bild: Lotte Fernvall/Aftonbladet/IBL

Bland hans vänner och kollegor togs beskedet emot med stor sorg. Artisten Tommy Körberg berättar för Aftonbladet att han senast träffade Alfredson på Gösta Ekmans begravning i maj.

– Jag satt bredvid honom och Gunilla, men jag tror inte att han kände igen mig. Man såg på hela honom…han har varit dålig i flera år, säger han till tidningen.

”En av våra största”

Tommy Körberg minns en underhållare av rang.

– Han var en av våra största underhållare på alla plan. Han var så mångbegåvad och rolig och precis som alla stora komiker också med en djup svärta. Han var underfundig och fnissig som fan. Jag minns under ”Svea hund” så var det alltid han som försökte spräcka oss andra och få oss att skratta, men det var alltid han som började garva själv.

Tommy Körberg jobbade med Hasse Alfredson bland annat i produktionen av ”Svea hund” 1976. Bild: Peter Wixtröm/Aftonbladet/IBL

Också skådespelaren Johan Rabaeus är bedrövad över dödsbeskedet.

– Det är otroligt sorgligt, det är en gigant som har gått ur tiden, en hel epok som försvinner. Han har gjort ett sånt enormt avtryck på alla människor i det här landet. Spontant tänker jag på hans samhällsengagemang, som ju var så begåvat, så kul. Fy fan vad bra. Jag tror inte det går att förstå hur mycket han har betytt, också för vår identitet, vad det är att vara svensk, säger han till Aftonbladet.

Skådespelaren Johan Rabaeus. Bild: Magnus Sandberg/Aftonbladet/IBL

Hyllas av ministern

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har träffat Hasse Alfredson flera gånger, bland annat när hon arbetade på SVT i början av 1990-talet.

– Det går inte att med ord sammanfatta hans betydelse för svensk kultur. Han var oerhört begåvad. Genialisk. Det finns få som har haft så många strängar på sin lyra och spelat på så hög nivå, säger hon till Svenska Dagbladet.

Tina Ahlin med Hasse Alfredson och Gunilla Alfredson på premiär 2013. Bild: Karin Törnblom/IBL

Musikern Tina Ahlin samarbetade med Hasse Alfredson i en rad projekt, bland annat flera revyer och uppsättningar på Dramaten i Stockholm. Hon träffade honom för bara några veckor sedan då hon åkte ut till hans och hustrun Gunillas hem på Lidingö.

–  Jag hade fått tag på en gammal stenkaka, originalet på Bing Crosbys “True Love”. Det var en låt som Hasse tyckte mycket om. Jag baxade in min gamla vevgrammofon i bilen och åkte ut till Lidingö. Just nu känns det fint i hjärtat att vi hann träffas och lyssna på Bing Crosby, säger hon till Expressen.

Drog sig tillbaka

Hasse Alfredson har hållit sig undan rampljuset de senaste åren. Senast han talade offentligt var 2013, då han fick ta emot en hedersguldbagge på Guldbaggegalan och höll ett bejublat tacktal. I somras skickade han en hälsning till svenska folket, via dottern Sofi Landström.

Hasse Alfredson på Guldbaggegalan 2013. Bild: Pontus Orre/Aftonbladet/IBL

I ett mejl till Expressen hälsade han då att han ”vill tacka alla som följt hans karriär” och ”tacka för all uppskattning som han fått genom åren”. I samma mejl skrev han att han ”mår bra, men känner sig lite skruttig, vilket är naturligt vid 86 års ålder”.

Jobbade med parhästen Tage Danielsson

För svenska folket är Hasse Alfredson allra mest känd som ena halvan av humorduon Hasseåtage tillsammans med parhästen Tage Danielsson, som avled 1985. Tillsammans med honom skrev, regisserade och producerade han mängder med revyer, pjäser och filmer med start i slutet av 1950-talet.

Hasse Alfredson, till höger, tillsammans med Tage Danielsson och Lena Nyman 1973. Bild: Ulla Lemberg/Aftonbladet/IBL

Men Hasse Alfredson har också gjort annat än humor under sin långa karriär. Han har bland annat skrivit kriminalnoveller och 1982 kom filmen ”Den enfaldige mördaren” som bygger på boken ”En ond man”.

Med anledning av Alfredsons död, meddelar Hasse & Tage-museet i Tomelilla att man öppnar museet på fredag, den 15 september:

Hasse Alfredson gick bort söndagen den 10 september. Han blev 86 år gammal. Han lämnar efter sig frun Gunilla Alfredson, sönerna Daniel Alfredson och Tomas Alfredson samt dottern Sofi Landström.

Av: Minna Wallén-Widung

Bild: IBL

Missa inte: Här tar vännerna ett sista farväl av Gösta Ekman

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...