Annons

Annons

Vaniljdoftande vetekrans

Mejla
Dela (2)
Pinna

Vetekrans

Dags för en lite extra lyxig kaffestund? Bjud på en festfin vetekrans med dubbla fyllningar och härlig smak av vanilj och mandel. Saftigt och gott ska det vara!

Saftig fylld vaniljkrans

● 1 krans

Annons

50 g jäst för söta degar
2 dl kaffegrädde
2 ägg
3 msk socker
100 g rumsvarmt smör eller margarin
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning 1

150 g mandelmassa
2 msk kaffegrädde

Fyllning 2

3 dl vaniljkräm, t ex marsánkräm för kokning

Pensling och garnering

1 ägg
pärlsocker

Vit pixel

Steg 1

Börja med fyllningarna. Koka vaniljkrämen enligt anvisningarna på förpackningen och ställ sedan åt sidan att kallna. Riv ner mandelmassan i en bunke och blanda ner kaffegrädden. Rör samman till en slät massa.

Vetekrans

Steg 2

Smula ner jästen i en bunke. Häll den kalla kaffegrädden över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt ägg och socker. Klicka ner matfettet. Tillsätt sist mjölet. Arbeta samman till en slät och smidig deg.
vetekrans

Steg 3

Kavla ut degen rektangulär, ca 15 cm bred, på mjölad arbetsbänk. Bre mandelfyllningen över 2/3 av deglängden. Bre därefter över vaniljkrämen.
vetekrans

Steg 4

Vik först ner degen utan fyllning. Borsta eventuellt bort överflödigt mjöl och vik därefter över den nedre delen. Vikningen blir som ett treslag. Tryck till lätt i skarven så att fyllningen inte kan krypa ut.
vetekrans

Steg 5

Vänd deglängden uppochner på en bakpappersklädd plåt så att skarven kommer i botten. Forma till en krans och tryck samman i skarven. Snitta kransen ytligt med en vass kniv genom det översta deglagret så att vaniljkrämen syns. Ställ kransen att jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
vetekrans

Steg 6

Pensla den färdigjästa kransen med lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda kransen i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.

vetekrans

 

Fler recept att prova!

Riktigt goda kardemummasnurror

Läckar citrusrutor i långpanna

Nyttiga bullar i kvadrat
Av Irene Ingelmark Bild: Ralph Månsson

 

 

 


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...