Annons

Annons

Paulo gick från Lissabon till Rovaniemi för att skaka hand med tomten

Ett minne för livet. Det tycker familjen Hurtig utanför Luleå om Paulo Teixeiras besök. Portugisen fick bo hemma hos familjen en natt, på sin vandring mellan hemstaden Lissabon och Rovaniemi i Finland. Målet är att få skaka hand med tomten.


Vandring till tomteland Finland

Ett kyligt möte fyllt av värme! Från vänster: Robert, Paulo, Sofia, Rox, Milian och Pauls älskade hundar.

Jag vandrade mot tomteland – och fick nya vänner på vägen

Med fingrar så frusna att han knappt kan koppla loss hundarna möts portugisen Paulo Teixeira, 44, upp av familjen Hurtig från Rutvik, utanför Luleå. Sofia, 37, och Robert, 40, har letat efter vandraren längs de snöiga småvägarna. I natt ska Paulo och de tre hundarna sova hemma hos dem.

Annons

–Det var kallt i tältet förra natten, minst 20 minusgrader, säger Paulo och gnider sina händer för att få känsel i dem.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: Bortskänkes: Julaftonsfirande

Med de tre hundarna har han vandrat genom Europa, och han har fått många nya vänner längs vägen. De beskriver honom som en enkel, ödmjuk och godhjärtad man. Det är också de nya vännerna som letat fram natthärbärgen längs vägen, via en Facebooksida som uppmanar människor att öppna sina hem för vandraren. Det var också så familjen Hurtig fick höra talas om den ovanliga vandraren. Ofta sover Paulo i sitt tält, men när husrum bjuds tar han tacksamt emot det.

–När ingen annan svarade på efterlysningen som gällde just vår by så bestämde vi oss för att ta emot Paulo, säger Sofia.

Sofia, Robert och barnen Filip, 15, Elise, 13, Milian, 10, och Rox, 7, tyckte att det skulle bli spännande att lära känna mannen som gått i mer än 500 mil.

En dröm att uppfylla

Paulos resa tog sin början den 11 januari 2015 i Lissabon.

– När Portugal drabbades av den ekonomiska krisen blev jag av med arbete och bostad. Jag sökte massor av jobb, men fick inget, berättar Paulo när han slagit sig ner i familjen Hurtigs varma kök.

Paulo var rätt deppig men hans pappa undrade om inte han hade någon dröm han ville passa på att uppfylla. Och det hade han ju!

– Jag växte upp i ett mycket fattigt hem, vi hade ingenting, men kring jul fantiserade jag alltid om allt det magiska som andra fick uppleva. I 25 års tid har jag pratat om att åka till Rovaniemi i Finland för att äntligen få möta jultomten, och nu bestämde jag mig. Jag skulle promenera dit!

Paulo byggde en kärra av köksstolar och hjul från barncyklar, packade ett tält, lånade 50 euro av en vän och kopplade sina hundar vid vagnen och började gå.

Läs också: Zebbes dröm om en kryssning gick i uppfyllelse

Att de tre vovvarna skulle följa med var en självklarhet.

– Jag hittade en liten övergiven valp på gatan som jag matade med nappflaska. Jacky blev min lilla bebis. Nu är hon tio år och Heidi och Enya är hennes döttrar. De finns alltid vid min sida.

Erbjudande om jobb

Längs vägen har han mött många hjärtan av guld.

– Jag är överväldigad. När jag startade var jag ensam och hade ingenting, men allt stöd från mina nya vänner fyllde mig med både glädje och mod. Jag har till och med fått jobberbjudanden i flera länder, strålar Paulo, som snabbt erbjuder sig att fixa middag hemma hos familjen Hurtig – en portugisisk specialitet.

Sofia skrattar och säger att hon i sin hemby lyckats samla ihop tusen kronor som Paulo får med sig på sin fortsatta vandring. Dessutom har lokala handlare sponsrat Paulo med både hundmat och snöskor. Sofia gläds åt att det i främlingsfientliga tider finns så mycket värme och vänlighet i världen.

Läs också: Johan Glans: Drömmen är att få spela en riktig skitstövel!

När det, efter vila, umgänge och sightseeing, är dags för Paulo att lämna familjen hjälper Robert honom att justera vagnen, som efter alla mil börjat skeva en aning. Sofia ser till att Paulo får med sig färdkost och sedan blir det kramar och löften om att ses igen.

– Jag är så glad för att vi bjöd hem Paulo och hundarna till oss. Det har varit fantastiskt kul och är ett minne för livet, säger Sofia, som fortsätter att engagera sig i Paulos vandring via hans Facebooksida Amigo Paulo.

2-3 mil varje dag

Paulo går 2–3 mil om dagen och navigerar sig fram via mobilens gps. Han räknar med att vara framme hos ”mister Tomten” om ett par veckor.

– Jag ska tacka honom för att han gett mig modet och styrkan att förverkliga min dröm. Det har varit både en yttre och inre resa som förändrat mitt liv.
När han fått skaka hand med jultomten återvänder han hemåt på samma sätt som han tog sig dit.

– Nu har jag ju massor av vänner som jag vill träffa igen, säger han och spänner fast hundarna innan han återigen skjuter iväg den över 100 kilo tunga vagnen som innehåller allt som han äger och behöver.

Text och bild: Birgitta Lindvall WiikLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...