Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaVåga vara vild! 10 tips för en skönare trädgård

Släpp efter lite, på rätt sätt! Här bjuder vi på tips och massor av inspiration till en vackert lummig trädgård där stora klängväxter samsas med vilda blommor.

Mejla
Dela (833)
Pinna

Våga vara vild

Här trivs växterna och har fått bre ut sig ordentligt.

1. Satsa på det som trivs hos just dig!

Plantera mer av de växter som visar att de trivs hos dig . Växter som trivs breder ut sig och ger ett frodigt och generöst intryck.

2. Låt växterna täcka jorden!

Det är bara bra om perennerna växer samman så att det inte går att se någon bar jord. Då blir det dessutom mindre ogräs att rensa bort.

Annons
Våga vara vild klätterros

En praktfull klätterros gör sig fint till huset.

3. Klätterväxter som tar plats

Plantera klängväxter och klätterrosor som blir riktigt stora. Låt dem ta plats och växa lite som de vill.

4. Vackert med vilda blommor

Om det hoppar in vackra vilda växter i trädgården, och de tillför något, så låt dem också få vara med!

5. Låt blommorna bestämma sin plats själv!

Självsår sig blommor runt om i trädgården? Det är bara att tacka och ta emot! Var inte för snabb med att rensa bort allt som kommer upp på våren. Vänta och se vad det är och tänk sedan efter om det tillför något i trädgården eller inte.

6. Naturligt grönt skydd i trädgården

Låt grönskan omsluta dig på uteplatsen i trädgården. Det känns tryggare än när du sitter helt öppet. Ett tak är inte fel eller kanske ett träd som silar solljus.

Pioner på grusgång

Låt pioner och nepeta välla ut över grusgången.

7. Naturlig vila mot grusgången

Om växterna lägger sig ner över gångarna i juli, som daggkåpa, nepeta och pioner gärna gör, låt dem välla ut och se det sköna i det. Allt måste inte stöttas upp och klippas ner, då blir intrycket lätt lite för städat och ganska trist.

8. Fint skavda utemöbler

Oroa dig inte för att trädgårdsmöblerna börjar bli lite skavda – slitage kan vara vackert! Köp begagnade utemöbler på auktion eller loppis så behöver du inte vara så rädd om dem.

Våga vara vild! Förgätmigej

Vänta med att klippa gräset om du vill att vårens mattor ska bli större för varje år.

9. Släpp dem fria!

Rensa och kanta ordentligt på våren och försommaren och släpp sedan växterna lite mer fria! Håll efter dem genom att vattna vid behov och ta bort det som vissnat. Lyft fram det du vill se och klipp bort det som har tagit över för mycket. I augusti kan det behövas en ny genomgång för att skapa en fin sensommarträdgård.

10. En trädgård full av liv!

Fyll trädgården med liv, fågelkvitter och humlesurr. Fåglarna trivs där det finns mycket buskar och snår att gömma sig i. Satsa på blommor som fjärilar och bin gillar – och bjud på vatten i ett litet bad!

Text och foto: Ellen Forsström

Läs också 10 inspirerande idéer till din trädgård

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...