Annons

Annons

Vädret bråkar med mig och jag bråkar tillbaka

Nyheterna på tv är något som är viktigt för min pappa. Filmer också om han kommer in i handlingen. Men det finns något annat som visas som är ännu viktigare. Då får man helst inte säga någonting under tiden. För då kan han missa någon detalj.

Mejla
Dela (25)
Pinna

Illustration: Victoria Plantin

Det är värre än att prata under Kalle Anka på julafton. Värre än att svära i kyrkan. Det händer att jag skojar med honom och pratar ändå…

Om min mamma inte sitter bredvid, tittar och lyssnar lika koncentrerat på tv:n som han, kallar han på henne. Detta går före allt. Hon släpper då allt hon har i händerna och kommer som ett skott.

Annons

Telefonsamtal avslutas, köttbullarna på spisen får klara sig själva. Katten får vänta. Nu kommer dagens absolut viktigaste tv-ögonblick. Kanske till och med den viktigaste stunden på dagen. Pappa säger de förlösande orden:

– Nu kommer det: Vädret! Du ska se att de visar fint väder. Jag tror att det kommer att spricka upp.

Så säger han varje gång. Han tror alltid att det ska ”spricka upp”. Det kan roa mig hur viktigt det är att följa vädret, att det blir fint ute.

När ingen annan ser minsta strimma på himlen eller något tecken på att solen ska titta fram kan han prata om att det spricker upp.

Han ser alltid solen bakom molnen. En skön optimism kan man tycka. Men det kan också vara provocerande. Speciellt när han har rätt. Det är svårt att säga emot någon som kan alla fåglar och molnformationer som himlen har att erbjuda. Någon som har en hel låda med farmors gamla väder-dagböcker att tillgå.

Som gammal bondson har han levt sida vid sida med väderleksrapporten och vet vad han talar om. Jag kan få rapporter som:

– Om du vill ha sol får du skynda dig ut. I eftermiddag är det försent.

Solen är skön, men inte nödvändig för mig. Jag gillar alla sorters väder. Som en befriande störtskur på sommaren.

Det finns något uppfriskande med den gamla devisen ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”.

Tänk bara på hur få människor det är ute när det är dåligt väder. Du kan till och med gå i sicksack på trottoaren! Och jag minns för många år sedan när jag skulle göra en pilkoja till barnen i vår trädgård.

Jag hade bestämt att det skulle utföras just den kvällen, när barnen hade lagt sig. Det hade mindre betydelse vilket väder det skulle bli, hade inte en tanke på det. Tror grannarna tittade lite förvånat ut genom fönstret från sitt vardagsrumsmys där jag jobbade i stormen, mörkret och ösregnet. Men jag gav mig inte, jag skulle bygga…

Kanske att jag svor ett par gånger. Och var gråtfärdig emellanåt. Men när jag kom in igen i huset och kojan faktiskt var klar, då kände jag mig starkare. Vädret hade ingen makt över mig, jag hade gått i mål. Grannarna sa heller inget dagen efter … de bara beundrade mitt underverk.

Någonstans gillar jag motståndet som vädret ger. Det bråkar med mig, jag bråkar tillbaka. Vinden försöker slunga mig hit och hit, jag låter den inte göra det. Solen ger energi, men vinden är en härlig utmaning.

Ett skådespel som jag kan titta länge på är när blåsten tar i och slungar vågorna mot hamnens pirar. Men det är inte vattnet som är mitt element. Jag är rädd för djupet och inte så bra på att simma. Min parhäst är vinden.

Den som bär mig över vattnet, tar mig dit jag vill. Som blåser ut elden som skrämmer, men ändå tänder gnistan. Den som sopar ny jord under mina fötter. När den blåser håret från ansiktet på promenaden tar jag emot omfamningen. Den är påtaglig, får mig att känna mig levande. Så visst finns det ett väderintresse hos mig också.

Det har växt nu när dottern reser runt i staterna. Jag vill gärna veta hur det är där hon befinner sig, hur kallt det kommer att vara när hon ska tälta några nätter. Väderappen på telefonen har blivit min följeslagare. Jag har också skickat väderrapporter till min mamma och pappa när dottern har befunnit sig i det amerikanska ökenlandskapets hetta. Mormor och morfar blir ju så glada när de får höra talas om sol och värme… Då spricker de upp!

Text: Christel Skeppås

Christel är Allers kåsör.

Läs alla hennes kåserier här!

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...