Annons

8 saker din katt ABSOLUT INTE får äta

Har du koll på vilka saker din katt absolut inte får lov att äta? Här får du en förteckning som kan rädda ditt husdjurs liv!


Vi älskar våra katter och vill gärna skämma bort våra fyrbenta vänner så mycket som möjligt. Men var försiktig, att ge katten fel sorts mat kan i värsta fall få helt förödande konsekvenser. Här listar vi 8 saker din katt absolut inte får äta.

Annons
vad får katter absolut inte äta

Har du koll på vad din katt absolut inte får äta? Bild: IBL

8 saker katter absolut inte får äta

1. Frukt

Frukt innehåller både socker och syra som kan skada kattens tänder.

2. Lök

Både rå och stekt lök innehåller ämnet alicin som orsakar förgiftningssymptom som aptitlöshet, diarré, kräkningar, snabb andning och buksmärtor. Ämnet kan också skada lever och andra organ i kattens kropp.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: Så gör du om ditt husdjur sätter i halsen

2. Mjölk

Köp den mjölk som finns speciellt framtagen för katter istället för att ge din katt vanlig mjölk. Många katter tål inte laktosen i komjölken.

2. Choklad

Framförallt mörk choklad innehåller mycket av ämnet teobromin som är farligt för katter. Större mängder kan döda katten och symptomen är ungefär som vid förgiftning. Samma sak gäller för hundar.

 

3. Vindruvor och russin

Det här är rena rama giftet för katten! Dödsfall har inträffat även om katten bara ätit så lite som sju druvor. Symptomen är kräkningar, diarré, buksmärtor, slöhet och även njurskador.

Läs också: Katten Steve tror att han är ett lamm

4. Avokado

Både frukt och växt innehåller höga halter av ämnet persin som är skadligt för de flesta djur. Påverkar främst hjärta och mag- tarmkanal.

5. Alvedon och magnecyl

Både paracetamol och acetylsalicylsyra, som de flesta värktabletter innehåller, är direkt giftiga för katter. Ämnena påverka syretillförseln och gör att katten kräks, blir slö, kall, får kramper och hamnar i koma. En enda tablett kan vara en dödlig dos. Gå därför alltid till veterinär för att få särskilt smärtstillande medicin, anpassad för djur.

6. Giftiga växter

Har du koll på vilka växter du har hemma? Vissa, som julros och hyacint, är exempel på växter som kan skada njurarna och få dödlig utgång för katten.

Läs också: 13 vanliga krukväxter som kan skada din katt

Symtom på att katten är förgiftad

• Katten kräks, darrar, fradgar eller vinglar beroende på vad den fått i sig.

• Kontakta omedelbart din veterinär om du misstänker att din katt är förgiftad. Undvik att själv framkalla kräkning – det kan förvärra läget.

Läs också

Ingen ville adoptera kattungen Romeo ”För ful”

romeo-puff

Text: Monica Ljungberg, hemmets.se
Källa: Sveland djurförsäkringar 



Läs mer om:

 

 



 

 




Laddar...