Annons

Annons

Fett eller socker – vilket är farligast?

Socker eller fett, fett eller socker? När de fettsnåla produkterna lanserade för ett antal år sedan pratades det inte om faran av att äta mycket socker. Nu inför människor sockerstopp för sig själva och bannlyser söta livsmedel. I stället talas om näringen i fett. Vad är farligast för hälsan, fett eller socker?


vad är farligast – fett eller socker?

Fett eller socker – vilket är egentligen farligast? Doktorn ger dig svar!

Vad är farligast – socker eller fett?

Doktorn ger dig svaret!

Fett och socker är båda livsviktiga näringsämnen. Människan behöver i sin dagliga kost fett, kolhydrater och protein (äggviteämnen). Förutom energi och byggmaterial behöver kroppen vitaminer och mineraler i små mängder.

Varken fett eller socker är dåligt – eller bra!

Paradoxen är att överdrift kan göra livsviktiga till livsfarliga. För mycket fett är inte bra för hälsan, och det är inte heller för mycket socker. Fett och socker är källor till energi. Problemet uppkommer när nutidens människa med stillasittande jobb och begränsad motionerande äter som en grovarbetare. Då rubbas balansen mellan intaget och förbrukningen av kalorier, och överskottet läggs oundvikligen på hög i form av fett.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Läs också: 4 matvaror som dämpar sockersug

Övervikt minskar lusten/förmågan till motion, och resultatet är stigande vikt och ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och diabetes. I mina ögon är fett inte nyttigare än kolhydrater, och kolhydrater är inte nyttigare än fett. Om man ska hålla normal vikt och bevara hälsan är det kaloriräkenskapet som ska vara i balans.

Fettinnehållet säger inte så mycket

Och här har du helt rätt att betäckningen ”mager” eller ”innehåller 0% fett” är ointressanta uppgifter på livsmedel som innehåller mängder av kolhydrater. Detsamma gäller uppgiften att ett livsmedel är sockerfritt, om det innehåller mängder av fett. Den viktiga uppgiften är hur mycket energi, hur många kalorier livsmedlet innehåller.

Läs också: Håll vätskebalansen – håll vikten!

Sagt på ett annat sätt: fett och socker är inte skadliga, utan nödvändiga livsmedel. Det är överkonsumtion, det vill säga missbruk, som är farligt. Övervikt och högt kolhydratintag ökar risken för diabetes hos mottagliga personer, men det betyder ju inte att socker och kolhydrater är skadliga, utan bara att överdrift är skadligt.

Med maten, som med allt annat, gäller den gyllene regeln: Lagom är bäst!

Läs också

3 enkla viktstrategierier

viktminskning-puff

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...