Annons

KBT-terapeuten: Så blir du kvitt din fobi

Vad är en fobi egentligen? Och hur blir man kvitt den? Karolina Lemórne, socionom och KBT-terapeut, reder ut saken.

Mejla
Dela (8)
Pinna

vad är en fobi?

Karolina Lemórne arbetar som socionom och KBT-terapeut.

Vad är fobi?

– Fobi tillhör gruppen ångestdiagnoser. Om vi upplever en obehaglig situation går kroppens inbyggda larmsystem igång och vi förbereder oss för att fly. Ångest och rädsla är känslor som hjälpt oss genom evolutionen till överlevnad. Problemet är när vi inte skiljer på falska/skapade alarm. Varje gång vi reagerar på ett fobiskt objekt eller situation så lär vi det autonoma nervsystemet att slå på allt tidigare.

Annons

– Fobin kan utvecklas till att starkt begränsa personens liv och vardag, genom att man till slut helt undviker situationer och miljöer som påminner om det obehagliga.

Varför utvecklar somliga fobier?

– Det varierar mycket. Vissa personer vet helt enkelt inte varför de är rädda. Andra har en biologisk benägenhet för ångest, vanligtvis genom en nedärvd känslighet. Somliga har lärt sig av sina närstående att undvika exempelvis ormar, höjder, mörker, och så vidare.

Vilka är de vanligaste fobierna?

– Undersökningar visar att det vanligaste folk är rädda för är höjder, ormar, spindlar och sociala situationer. Även agorafobi, torgskräck, är vanligt.

Hur går det till att behandla fobi med kognitiv beteendeterapi, KBT?

– Först görs en beteendeanalys tillsammans med patienten. Man får förklarat för sig vad ångest är och hur ens egen fobi har uppkommit, och varför den vidmakthålls.

– Vid specifika fobier, som vid ormfobi, kan man därefter göra en en-sessionsbehandling som varar i några timmar. Man utsätts då för det fobiska objektet under kontrollerade former och får uppleva hur rädslan och ångesten stiger, för att senare sjunka av sig själv – utan att man flyr. Katastrofen uteblir. Hela kroppen, hjärnan och det autonoma nervsystemet får då ny information – det blir en ominlärning.

Och sedan då?

– Efteråt är det viktigt att man fortsätter att utsätta sig för miljöer, objekt och situationer som man tidigare var rädd för, för att inte falla tillbaka in i samma beteende igen.

Hur bör omgivningen agera runt någon med fobi?

– Det brukar bli fel om omgivningen ska ”hjälpa” personen att utsätta sig för det obehagliga genom att försöka övertyga och tvinga fram exponering. Och även det motsatta, att ”skydda” personen för det obehagliga – då bekräftar man bara att det är en fara. Det allra bästa är att hålla sig neutral.

Text: Ann-Sofie Lindell
Bild: Privat

Läs också

Jag är äntligen fri från ormskräcken som begränsade mitt liv!

bota ormfobi

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...