Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaVad är det för sjukdom på äppelträdet?

Vårt äppelträd blev sjukt för två år sedan och vi har misstänkt monilia. Men under vinter har det kommit något konstigt på barken. Vad är det? Går trädet att rädda? Kan ros och syren smittas?

Mejla
Dela (0)
Pinna

Applesjukdom

Svar: Först och främst vill jag säga att rosor och syren inte får samma sjukdomar som äpple. Vad som drabbat ditt träd är svårt att se på din bild, men svampsjukdomen monilia är det inte. Blom- och grentorka (orsakat av svampen Monilia laxa), som man ser på våren då blomklasarna vissnar, drabbar sällan äppelträd. Fruktmögel (orsakat av svampen Monilia fructigena) visar sig som ringar av vårtor på frukterna, som sedan ruttnar.

Annons

Det kan vara fruktträdskräfta, Neonectria galligena, en svamp som gör barken mörk och skrovlig. På senhösten och vintern blir såren täckta av röda knappnålsstora kuddar.
Kräftsåren kan växa runt grenar som då torkar in och dör. Googla efter fler bilder på fruktträdskräfta och jämför med ditt träd, det är lätt att se om man vet vad man ska titta efter. Ett hårt angripet träd går inte att rädda. Enbart lavar och mossa på stammen gör ingen direkt skada, men kan vara vinterbo åt både skadegörare (äppelvecklare) och de som äter skadegörare (tvestjärtar).

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...