Annons

Annons

Här är den senaste hälsosnackisen!

Undrar du också vad aquafaba är för något? Här är allt du behöver veta om senaste mattrenden!

Mejla
Dela (19)
Pinna

aquafaba-kikartor

Låt inte spadet från kikärtsburken eller dina kokta bönor hamna i vasken – vätskan du häller ut kallas aquafaba, latin för vatten och bönor, och kan omvandlas till en rad spännande saker. Äggfria maränger, majonäs och chokladmousse är bara några exempel.

Annons

När vätskan vispas hårt omvandlas den snart till ett vitt skum, inte helt olikt vispad äggvita. Det kan också användas på samma sätt, både i tillagad och rå form.

Gilla Allers på Facebook

Enligt Aquafaba.com är det franska kocken Joël Roessel som står bakom upptäckten. Så sent som 2014 experimenterade han med spad från konserverade grönsaker i jakten på ett äggsubstitut. Nyheten spred sig sedan via bloggar och youtube, ivrigt påhejad av världens veganer och äggallergiker.

Helt vegansk produkt

Aquafaba är helt veganskt, kalorisnålt och glutenfritt. Du äter det sannolikt inte för dess näringstäta innehåll, vätskan är inte särskilt rik på mineraler, vitaminer eller protein. För veganer och allergiker är det ett ypperligt surrogat för ägg i alla dess former, där desserter som glass, maränger, parfait och mousse blir möjliga att njuta av.

Dessutom är det skönt att ta till vara på allt i förpackningen när du ändå gör hummus eller en bönsallad. I USA har efterfrågan på recept med kikärter och bönor ökat, eftersom det är spadet många vill åt i första hand.

Källa: Health.com
Text: Jennie Sandberg, måbra.com

Läs också

Trend från USA: Ät avokadokärnor

avokadokarna-puff

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...