Annons

Annons

Vaccin mot alzheimer kan snart vara här

I Sverige är drygt 120 000 personer drabbade av alzheimer. Forskningen står nu inför ett genombrott: ett vaccin som kan stoppa förloppet och inte bara lindra symtomen.

Mejla
Dela (170)
Pinna

alzheimer-vaccin

De flesta av oss känner någon som har drabbats av alzheimers. Och många av oss har kanske med åren börjat oroa oss för att minnet börjar bli sämre, vi tappar ord och namn. Kan det vara Sjukdomen som smyger sig på? Hittills har det ju inte funnits någon bot för den. Men professor Bengt Winblad på Karolinska institutet i Huddinge har goda nyheter att berätta.
– Vi har under många år forskat kring ett vaccin som inte bara kan lindra, utan faktiskt hejda sjukdomens förlopp.

Annons
Bengt Winblad

Bengt Winblad

Projektet har nu gått in i en slutfas, och i slutet av året eller början på nästa år kan läkemedelsbolaget få bekräftat om vaccinet fungerar.
– Vi hoppas naturligtvis att denna studie blir positiv så att den kan leda fram till en registrering av ett nytt läkemedel.
Senast det kom en ny medicin mot alzheimer var år 2002. Och de mediciner som hittills tagits fram kan tyvärr bara lindra symtomen.

Ett växande problem

Sjukdomen är ett växande problem världen över. Bara i Sverige finns 150 000 personer med demens, varav 120 000 har Alzheimers sjukdom. Och så sent som på 1980-talet visste man mycket lite om sjukdomen, hade ingen diagnos och ingen behandling. När de lindrande medicinerna kom byggde de på den kunskap man skaffat sig då man tagit fram verksamma mediciner mot parkinson. De var då baserade på de kemiska brister man kunde påvisa i hjärnan.

Vården har genom åren blivit bättre på att hjälpa till att höja livskvaliteten hos patienterna. Genom att kunna ge diagnosen allt tidigare kan också mediciner sättas in tidigare. Liksom förebyggande insatser när det gäller livsstil.
– I dag har vi bättre kunskap om riskfaktorer som diabetes och kolesterol. Vi vet också att sjukdomen till 99 procent inte är ärftlig – men att det finns genetiska riskfaktorer att vara uppmärksam på. Och vi vet att all aktivitet bromsar sjukdomsförloppet. Både fysisk motion, sociala aktiviteter och ”hjärngympa” i olika former.

Två typer av vaccin

Alzheimers orsakas av en form av plack som lagras i hjärnbarken. Ämnet heter beta-amyloid. Men även av något som genom mikroskopet ser ut som trassliga nystan, neurofibriller. Både amyloidplacken och neurofibrillerna hindrar cellens kontakt med omgivningen.
Man forskar nu kring två olika typer av vaccin. Den ena typen är ett passivt vaccin, som sprutas in i kroppen en gång i månaden. Liksom vacciner mot andra sjukdomar består det av antikroppar, som går på placken och helt enkelt drar ut amyloiden ur hjärnvävnaden. Den andra är ett aktivt vaccin som i stället stimulerar kroppens eget försvar mot inkräktarna.
– Det vaccin som nu är på väg är det passiva, berättar Bengt Winblad. Där tillför man antikroppar en gång i månaden under resten av patientens liv. En nackdel med det vaccinet är att det blir dyrt att framställa. Och det kan ge vissa biverkningar om dosen inte balanseras rätt. Det vaccinet kommer förhoppningsvis att finnas i produktion inom två år.

Inte för alla än

Studier kring den andra typen av vaccin har inte kommit fullt så långt. Men när forskarna hittat säkra vägar att minska biverkningarna även där kan man gå in i slutfasen av studier på människa. Det aktiva vaccinet behöver bara ges 5–8 gånger totalt, och blir därmed mindre kostsamt.

Och om nu vaccinet blir verklighet – vilka kan få det?
– Till en början personer med diagnosen alzheimer. En allmän vaccinering ligger mycket långt borta. Och ju förr man kan få det desto bättre effekt kommer det troligen att ha.

Text: Carin Hedberg
Bild: Karolinska institutet och Shutterstock

Läs mer

Maten som skyddar hjärnan

Demens går ner i åldrarna

Micke, 39, drabbades av alzheimers

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...