Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaVårtips för alla trädgårdssugna

Det är ännu kallt i jord och luft men det finns mycket man kan göra i trädgården redan nu!

Mejla
Dela (2)
Pinna

Starta trädgårdslandet

Tvätta växthuset

Växt- och drivhus behöver rengöras för att slippa sjukdomar. Passa på medan de är fuktiga efter regn eller använd högtryckstvätten. Släng allt gammalt som står kvar. Tvätta hyllor, lister, fogar samt glaset med såpvatten med en skvätt T-röd i.
Byt jorden om du odlat tomater året innan och tänker odla tomater igen eller någon släkting som paprika, potatis eller kapkrusbär. Rensa och rengör gångar.
Därefter kan förgrodda plantor flytta in – men med värmefläkt och frostvakt ifall nätterna blir kalla.

Annons

Starta trädgårdslandet

Se vitlöken spira

Vitlöken du satte i höstas kommer snabbt och är uppe redan på vårvintern i södra Sverige. Man blir hoppfull och glad av att se de små skotten. Blasten är god som kryddgrönt och man kan ta ett blad här och där utan att störa löken för mycket.
Vissa grödor tjänar på att samplanteras medan andra direkt ogillar varandra. Lök bör stå så långt som möjligt från ärter och bönor medan jordgubbsplantorna inte alls har något emot lök mellan raderna, tvärtom.

Starta trädgårdslandet

Impregnera utemöblerna

Impregnera fötterna på de trädgårdsmöbler som står på bara marken i en blandning med hälften linolja och hälften terpentin. Häll några centimeter i en burk och låt dra ett par dygn.
Om du torkar av med trasa, tänk på att den lätt kan självantända sedan. Släng ej i soporna utan elda upp på säkert sätt.

Starta trädgårdslandet

Förbered för tidig sådd

Innan det är dags att så kan bäddarna behöva rensas om du inte gjorde det i höstas. Ogräset måste bort och jorden vara helt fri från rotogräs. Passa på att samla ihop självsådda plantor du vill spara. Kruka upp eller sätt i egen hörna. Förbättra jorden med kompost och brunnen stallgödsel som både tillför näring och material som ger struktur och håller fukt.
De bäddar som inte ska användas nu mår bäst av att behålla ett löv- eller komposttäcke tills de ska användas. Maskarna älskar detta, drar ner växtdelar som berikar jorden och håller den luftig med alla sina gångar.

Text och foto: Anette Brunsell

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...