Annons

Annons

Lär dig shibori – den nya sortens batik

Med japanska färgningstekniken shibori kan du skapa fantastiska mönster på dina textilier. Ytorna blir levande och lekfulla och det går inte att misslyckas, bara att få något unikt.


Gör ett kuddhav med olika mönster.

Med shibori kan du till exempel göra ett helt kuddhav med olika mönster.

Shibori är en gammal japansk hantverksform för att färga tyger. Ordet betyder vrida, pressa och klämma, och det är det du gör samtidigt som du adderar färg. Textilierna mönstras med hjälp av vikningar, träblock, rör, stygn och band under färgningsprocessen. Inget alster blir exakt som ett annat, men det är en stor del av charmen. Kom igång i praktiken direkt med vår enkla grundbeskrivning steg för steg!

Klicka på bilden för att se alla steg i shibori-tekniken!

11
Visa bildspel
/
...
Visa mer

DIY: Shibori med blockteknik

Material: Tyg i naturmaterial och textilfärg. Två likadana träklossar med små spikar i ändarna samt snöre för att klämma ihop klossarna. Alternativt kan du använda en tving. Du behöver även en rostfri bunke och gummihandskar.
Tips! Använd valfri textilfärg, dock inte tryckfärg. Här används kypfärg, en flytande textilfärg som ofta kallas batikfärg eftersom den inte kräver värme under processen utan kan användas i rumstemperatur. Färgen säljs i många hobby- och konstnärsbutiker, denna är från Zenit.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Förbered så här
Tvätta din textil så att den är fri från eventuell appretur, som ofta är tillsatt nya tyger för att ge dem stadga, styvhet och glans. Blanda din färg i bunken enligt förpackningens anvisningar.

Text: Tina Gustafsson
Bild: Christina UhlinLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...