Annons

Annons

Rapport-ankaret Ulf Wallgren blev yogalärare: ”Helt rätt”

Att byta tv-studion mot yogamattan skedde inte över en natt. 
I början höll Ulf Wallgren sitt nya intresse hemligt för kollegorna i tv-huset. Men när han tog steget att bli yogalärare kändes det som en lättnad. – Jag blev lite mer Ulf av det hela.


Ulf Wallgren gick från Rapport-ankare till yogalärare

Ulf-Wallgren-yoga

Ulf Wallgren trivs som yogalärare.

Ulf Wallgren blev yogalärare

Lite rufsig i håret, solbränd, med en lös skjorta på en strand på franska rivieran. Det kan vara en semesterresa. Det är det också, men det är så mycket mer för förre nyhetsankaret Ulf, 63. Det är också en livsresa och en början på Ulfs nya liv som yogalärare.
Det har gått nästan nio månader sedan Ulf gjorde sin sista nyhetssändning på SVT på nyårsdagen.
– Det är klart att det var lite sorgligt, fast det kändes ändå bra. Man kan sluta ett arbete på så många olika sätt men jag var ändå nöjd med vad jag gjort. Vid den sista sändningen fick jag ett fint avsked av mina kollegor som värmde. Jag var kanske lite naiv för jag hade inte alls förväntat mig något sådant, det var nyårsdag och lite folk där. Men de hade tisslat och tasslat hela dagen och sedan samlats i kulisserna, något jag inte alls märkt.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Se Ulf Wallgrens yogaskola: introduktion 

Avtackad i direktsändning

Och Ulf som normalt har jättekoll på sekunder hade inte tänkt på att de hade ändrat i sändningsschemat, så att det fanns tid över.
– Så kom alla kollegor in där i studion på slutet i direktsändning. Det var fint. Och det som vägde upp var också all fin respons från tittare. Jag kunde aldrig tro att intresset för mig och mitt livsval skulle vara så stort.
Då var det mer tungt att behöva lämna in passerkortet till SVT-huset tycker han.
– Det var liksom min identitet, ett kort som också var mitt presskort. Då hände det något, det var lite knäckande, säger han med emfas.

Tungt journalistiskt arbete

Men samtidigt erkänner han att det journalistiska arbetet var tungt de sista åren.
– Det hände så mycket med naturkatastrofer och terrordåd, tsunami, Syrienkriget … och där sitter man mitt i smeten. Och jag hade inte tänkt så förut, men det var en god vän som sa: ”Det måste väl ändå påverka dig? Du sitter med texter och bildmaterial som till och med är för hemskt att visas.” Nu känns det lite skönt att ta steget tillbaka och inte vara delaktig i att förmedla alla tunga budskap.

Se Ulf Wallgrens yogaskola: nackövning

Steget till yogalärare

Att det var just yogalärare Ulf blev i stället var något som vuxit fram. Intresset fick han för sex år sedan. Då kände han igen varningssignaler på stress och sökte metoder för att varva ner.
– Min kropp sa tydligt ifrån. Jag hade gjort morgonsändningar så länge och skött mig rigoröst för att kunna gå upp mitt i natten klockan tre. Men de sista åren hjälpte inte det, till slut var jag så stressad att jag inte sov mer än två, tre timmar varje natt. Sista tiden kändes det som att vara överkörd av en ångvält.
När det sedan i en omorganisation inte blev några bättre arbetstider för Ulf var beslutet att sluta inte så svårt att ta:
– Jag är inte så kaxig eller har bra självförtroende som person, så det är inte helt lätt att våga förändra sig med de egenskaperna. Men på något sätt har jag en sorts nyfikenhet som driver mig.
– När jag hittade yogan tänkte jag väl inte direkt att jag skulle sluta på jobbet.

Läs även: 6 yogaövningar för nybörjaren

Medicinsk yoga

Det var på Mediyoga-institutet i Stockholm Ulf fann sitt intresse och hittade lugnet, med hjälp av medicinsk yoga. Han hade genom åren provat meditation och annan form av yoga.
– Nja, det var inget för mig, de yogaformer jag provade var för tuffa för min kropp. Och att sitta och grubbla på ett mantra i 45 minuter, nej, det var inte min grej. Men här kände jag direkt att, wow, jag gick ner i varv. Och det hjälpte mig att hitta mig själv igen. Jag blev lite mer Ulf av det hela.

Ulf-Wallgren-yoga

Intresset för yoga fick Ulf Wallgren att byta bana.

Ombedd bli lärare

Efter en tid på Mediyogainstitutet tyckte Göran Boll, som grundat institutet, att Ulf borde bli lärare. Och så såddes ett frö.
– Det var ju då det hade smällt till ordentligt och jag hade känt mig superstressad. Då tänkte jag att det kanske är ett alternativ, kanske jag kunde jobba halvtid. Samtidigt fick jag så fin respons av andra som gick instruktörskursen. De pratade mycket om min lugna röst, tydliga instruktioner och min närvaro som instruktör. Så där höll jag på att fundera ett par år, tills förra året.

Familjen stöttade beslutet

Och familjen, hustrun Kjerstin och de två barnen, gav honom sitt fulla stöd:
– Min hustru tyckte att det var helt rätt att jag gjorde det jag kände. Hon har stöttat hela vägen och går också i medicinsk yoga. Min son, som är klarsynt, sa att jag skulle ha gjort det här för tio år sedan! Och min dotter och jag har haft långa samtal om vad som är viktigt i livet.

Se Ulf Wallgrens yogaskola: andningsövning

Slitsamt på SVT 24

Egentligen, menar han, var det nog redan runt 2002 allt började med att lära sig att lyssna på kroppen. Då arbetade han med SVT 24 som körde dygnet runt med sändningar och Ulf jobbade fler-skift. Vansinnigt roligt, tyckte han då, men samtidigt slitsamt.
– Där höll jag på att gå in i väggen men lyckades att stoppa det och söka hjälp i tid. Vi hade en jättebra företagshälsovård då och jag fick hjälp med avslappningsövningar. Jag var sjukskriven ett par månader innan jag kom tillbaka. Men där någonstans började mitt intresse för att lyssna inåt.

Skeptisk till yoga

I början var han inte helt bekväm med att säga att han gick på yoga. Det kändes som ett svaghetstecken att behöva yoga för att må bra, säger han:
– I början var jag lite skeptisk, jag tänkte att man var van vid att se mig i slips och kostym och här sitter jag barfota på en matta. Jag visste inte riktigt hur det skulle tas emot, så jag smög lite med det. Men det är klart att de accepterade att jag kunde ha de här två sidorna. Jag blev ju inte sämre programledare för det, snarare tvärtom! Och det är en styrka att kunna visa sig svag.

Yogakurs på rivieran

Nu har han och hustrun Kjerstin startat företaget Hic et nunc AB, som betyder ”Här och nu”. Och under sommaren har Ulf hunnit hålla en del kurser för semesterfirare på franska rivieran, där familjen har en liten lägenhet.
– Frankrikeintresset har jag haft sedan tonåren. Och så älskar jag ljuset och färgerna, man blir glad. Jag känner att jag blir mer jag där. Jag har mer tillgång till mina känslor och är mer öppen och spontan. Lite mer som jag är i grunden men kanske lägger band på här hemma.
Franska kan han prata hjälpligt, säger han, men läsa gör han bättre.
– En del människor löser korsord eller sudoku, men jag läser franska. Kan jag plötsligt få en mening översatt i huvudet så är det en sådan skön känsla!

Se Ulf Wallgrens yogaskola: ryggövning

Ska föreläsa om yoga

Till hösten fortsätter kurserna här hemma på Mediyogainstitutet och på företagshälsovården på SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion. Dessutom ska Ulf ut och föreläsa om sin resa och vad medicinsk yoga betytt för honom. Nästa sommar planerar han att tillsammans med en yogakollega göra ett par retreater, bland annat i franska Antibes.
– Jag känner att jag inte vill sitta tyst om den här kunskapen jag har fått. Jag vill dela med mig till andra och tala om att det funkar!

 

Text: Amanda Taawo

Bild: Stefan Nilsson

 

Missa inte: Allers yogaskola: Introduktion

Fynda en yogamatta i vår webbutik! 

Klicka här för ett fint erbjudande!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...