Annons

Annons

Tvillingar med järnvilja!

Mejla
Dela (72)
Pinna

Tvillingarna Steen och Peder Mondrup föddes med helt olika förutsättningar men har alltid stått varandra väldigt nära. Nu har den starka brödrakärleken sporrat dem att ta sig an en utmaning som har gjort dem till kändisar i Danmark och kanske snart i hela världen…

Annons

Tvillingar_Ironman

 

När folk säger att det är omöjligt blir vi bara mer peppade!

Två män på cykel dyker upp i horisonten. Den ena mannen sitter i en stol längst fram medan den andra trampar frenetiskt. Likt två hjältar hejar de på invånarna i Albertslund väster om Köpenhamn. Det här är första gången som Steen och Peder Mondrup testar den cykel som de ska använda i en av världens tuffaste tävlingar. De har avverkat 40 kilometer när de pustar ut framför mamma Elses hus och knäpper upp hjälmarna. Bröderna utgår gärna härifrån när de kör sina träningspass. Else, 60 år, peppar före passet och efteråt brukar hon bjuda på mat.

Peder är trött efter flera timmar i cykelstolen men är ändå glad.

– Detta är livet, jag känner mig som en hängiven idrottsman, säger Peder medan Steen nickar instämmande och torkar svetten ur pannan.

Bröderna berättar att en bil körde upp bredvid dem under träningen. Två ungdomar hängde ut genom fönstret och skrek ”coolt”. Sådana kommentarer får de höra allt mer, berättar Steen. Anledningen är att tvillingbröderna om drygt en månad ställer upp i triathlontävlingen Ironman som de första tvillingarna i världen. En planerad bedrift som har gjort dem till kändisar i Danmark, sedan de fått uppmärksamhet för viljan att göra något som många anser vara omöjligt. Själva säger de att det är brödrakärleken som stärker och sporrar dem. För en stor del av projektet Team Tvilling handlar om att göra något för varandra som bröder.

– Vi har olika förutsättningar men är ändå så lika, konstaterar de samstämmigt medan de slår sig ner vid bordet i sin mammas radhus.

Tvillingar_Ironman

Mamma Else, som själv är en 60-årig krutkvinna, stöttar och peppar sina söner till hundra procent.

Bråkar nästan aldrig

När de föddes tre månader för tidigt för 34 år sedan var det inte många som trodde att de skulle överleva. De vägde 1  200 gram vardera, hade svårt att andas och behålla maten. Läkarna var flera gånger beredda att stänga av respiratorn till kuvöserna och gav inte mycket hopp åt föräldrarna.

– Jag levde dag för dag. Det var verkligen ett mirakel att jag fick med dem hem efter två månader, säger Else och lägger upp jordgubbar på Peders tallrik.

Steen häller upp kaffe och tittar på sin bror med varm blick:

– Jag föddes några minuter före dig så jag måste ju ta hand om dig lillbrorsan. Du är en fighter, inflikar Steen och klappar Peder på axeln.

Bröderna växte upp i den lilla byn Havdrup utanför Roskilde tillsammans med sin två år äldre bror Mikael. Det visade sig tidigt att Peder inte betedde sig som andra barn. Vid en undersökning visade det sig att han inte fått tillräckligt med syre under förlossningen och att han var född med en CP-skada. Han skulle få tillbringa resten av sitt liv i rullstol. Steen funderade inte så mycket på att brodern var handikappad under barndomen. De gjorde så mycket de kunde tillsammans. När snön föll på vintern band till exempel Steen sin släde till Peders elektriska rullstol.

När tvillingbröderna var nio år skilde sig föräldrarna. Bröderna bodde kvar hos Else och hade regelbunden kontakt med sin pappa. De hade en stark sammanhållning med sin mamma, vilket gjorde att vardagen blev förhållandevis smidig för Peder. Steen lärde sig att vänta på Peder som inte var lika snabb på att göra sig i ordning.

– Det tålamodet har jag glädje av i dag, skrattar Steen.

Bröderna har humorn som gemensam nämnare och skämtar friskt med varandra. De bråkar nästan aldrig trots att de är så olika och har levt helt skilda liv. Peder har fått ett knivskarpt minne, Steen har fått energin. Och när Peder berättade att han fått toppbetyg i skolan kunde Steen berätta att han precis hade sprungit tio kilometer. Steen satsade på en utbildning som bilmekaniker och jobbade som det i några år innan han blev chef för en nattklubb. I dag jobbar han som konsult medan Peder studerar med inriktning på psykologi. Peder har sällan varit fysiskt aktiv medan Steen alltid har hållit i gång med träning. De har alltid hållit kontakten, även när Steen flyttade till Köpenhamn och Peder till ett gruppboende i Jylling.

Tvillingar_Ironman

Peder och Steen har alltid hållit ihop och som barn busade de mycket tillsammans.

 

Började träna ihop

Idén om Team Tvilling uppstod för fem år sedan. Steen hade då av en slump sett en video av amerikanen Dick Hoyt som tog sin son, som också föddes med en CP-skada, igenom det ena loppet efter det andra, även Ironman.

– Min första tanke var att pappans bedrift verkade närmast omänsklig, säger Steen.

Ändå kunde han inte släppa tanken på att göra likadant. Efter två års funderande bestämde han sig för att fråga Peder om de skulle göra en Ironman tillsammans.

– Jag tyckte först han var galen och hade rätt svårt att se mig i den situationen. Samtidigt går det inte att beskriva hur glad jag blev när han frågade, berättar Peder.

När det hela hade sjunkit in bestämde sig Peder för att börja träna med Steen. Sedan den dagen har de hängt ihop på fritiden och har deltagit i flera mindre lopp. Förra året gjorde bröderna ett halvmaraton i Lyngby där Steen sprang med Peder i en löprullstol som de lånat. Det var tufft men värt alla ansträngningar då Peder efteråt berättade att han helt hade glömt att han suttit i rullstol.

– Det berörde mig så starkt att han glömde sitt handikapp att jag bestämde mig för att fortsätta träna med min bror så länge han vill. Om jag ger upp så ger jag upp för oss båda, berättar Steen som brinner för att ge sin bror det bästa och beställde en specialdesignad löprullstol för 25 000 danska kronor.

Han kommer aldrig att glömma Peders ansiktsuttryck när han åkte i den nya löprullstolen för första gången. Det kommer aldrig Peder heller.

– Jag kan inte förstå att han vill göra så mycket för mig. Det känns så stort och så varmt att jag inte ens kan beskriva det med ord, berättar Peder och säger att han får gåshud av bara av att tänka på det.

Idrotten har blivit en oumbärlig del av Peders liv. Friheten att komma ut och inte behöva sitta i en rullstol dygnet runt är stor. Men det som betyder mest är ändå att han får vara med Steen.

– Utan honom hade detta varit omöjligt. Vi har alltid varit mycket nära och Team Tvilling har gjort att vi kommit varandra ännu närmare. Det trodde jag inte var möjligt, säger Peder och ler.

Och Steen fortsätter berätta att han vet att han inte kan ge Peder frihet fullt ut, men kan han ge honom frihetskänslan är han nöjd.

– Kanske ett slags dåligt samvete från barndomen då jag kunde göra vad jag ville. Nu gör jag det här med Peder och han skulle ha gjort det för mig om det var jag som föddes till ett liv i rullstol, konstaterar Steen.

Tvillingar_Ironman

Steen och Peder har deltagit i flera mindre lopp och snart väntar Ironman i Köpenhamn.

 

Inspirerar varandra

Steen reflekterar kring om han omedvetet alltid har haft en önskan om att göra allt bra igen. För varför skulle han vara den av dem som slapp rullstolen? Men Peder tycker inte att han ska oroa sig för honom. Han mår bättre än någonsin.

Peder har fullt upp med träning av rörelsekontroll, något som tar mycket energi. Särskilt under de sexton timmar som krävs för att genomföra en Ironman. För även om han sitter eller ligger hela vägen måste han använda sina krafter till att hålla balansen under den långa cykelfärden. Detta för att undgå epilepsianfall.

– Vi kan förbereda oss hur mycket som helst, men om Peder får ett anfall som han inte kan hantera måste vi avbryta och därför har vi bestämt att om det blir så, får han en medicin och ett par solglasögon. Så lägger ingen märkte till att han sover när vi springer i mål, säger Steen med ett leende

Tiden är knapp och det är mycket som ska hinnas med. Bröderna skojar om att ingen av dem har hunnit skaffa flickvänner. Peder är övertygad om att han och Steen kommer att delta i fler tuffa lopp. Ironman är början på ett framtidsprojekt för att öka kunskapen om handikappade.

– Det är inte för att folk är elaka. Många vet bara inte hur man ska närma sig personer som Peder, för att de inte vet om han kan prata eller hur handikappad han är. Men Peder är ju den kloka av oss, förklarar Steen som efter Ironman vill jobba med träningsläger och tävlingar för handikappade tillsammans med Peder.

– Något som får mig att gå i gång är när folk säger att det där kan man inte göra. Då blir jag sporrad att bevisa det motsatta. Kan jag peppa Peder kan jag även göra det för andra som är i hans situation, säger Steen.

Han beundrar broderns inställning till livet. Peder skulle kunna vara sur på allting och tycka livet var orättvist. Men i stället fokuserar han på det han kan i stället för det som han inte kan.

– Peder är en stor inspiration för mig. Han har lärt mig att ta en dag i taget och att inte klaga över småsaker.

Då vänder sig Peder mot sin bror och utbrister:

– Det bästa med dig är att du inte ger upp. Nu ska vi visa världen vad brödraskap kan göra för mirakel! ■

 

Ironman

Ironman är en triathlontävling där simning, cykling och ett maratonlopp ingår. Den mest kända av dessa tävlingar är Ironman World Championship som hålls på Hawaii varje år. Ytterligare 32 tävlingar som kallas Ironman finns runtom i världen, bland annat i Köpenhamn den 24 augusti. Var och en har bortåt 3 000 deltagare och brukar vara fulltecknade långt före tävlingarna.
(Källa: Wikipedia)

 

Text: THERÉSE WEBER CEDERGREN

Bild: HELENE NORDGREN, STINE SOPHIE WINCKEL, PRIVAT

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...