Annons

Två recept på överbliven julmat för mellandagarna

Matsvinnet måste minska. Här är två recept för att ta vara på julmat som blivit över. Perfekt att ta till i mellandagarna.

Mejla
Dela (16)
Pinna

Ta vara på julmaten med nya rätter

Julen är starkt förknippad med mat. Julskinka, sill, lutfisk, dopp i grytan och en mängd andra godsaker.

Bild: IBL Bildbyrå

Häromåret konstaterade Naturvårdsverket att varje svensk i snitt slänger 74 kilo mat per år. I en familj på fyra blir det nästan ett kilo per dag.

Annons

För att minska matsvinnet är det bra att verkligen försöka ta vara på resterna. Varför inte börja redan i mellandagarna med den överblivna julmaten. Företaget CrockPot tipsar om två recept!

Gilla Allers på Facebook

Bild: IBL Bildbyrå

Recept: Pulled pork på julskinkan 

Ingredienser:

1–2 kilo julskinka

1 gul lök

2–3 vitlöksklyftor

1 dl äpplejuice

0,5 dl tomatpuré

2 msk hickorysås

1 msk farinsocker

2 msk kalvfond

salt, peppar

Läs också: Pulled chicken med bbq-sås och surdegsbröd

Gör så här:

Skrapa bort skinkans griljering och lägg den i en ugnsäker form.

Pensla på såsen och sätt den i ugnen på 125 grader i cirka en timma.

Har du en Slowcooker kan du låta skinkan puttra på låg effekt i 3 till 4 timmar.

Ta sedan ut skinkan och plocka isär den med två gafflar.

Recept: Fräsch grönkålsgratäng med ädelost

Ingredienser:

500 gram grönkål

1 rödlök

1 solovitlök

1 kilo kycklingfiléer

½ dl vitt vin

150 gram ädelost

3 stycken ägg

2 dl crème fraiche

2 dl grädde

Läs också: Nyttig smoothie med grönkål – recept

Gör så här:

Mjuka upp grönsakerna i en stekpanna och rör sedan ner vinet och buljongen.

Strimla kycklingen och stek med smör.

Blanda ihop grönkålsfräset och kyckling i en ugnssäker form och smula över ädelosten. Vispa ihop en äggstanning och häll över.

Låt stå i ugnen på 200 grader i 30 minuter.

Missa inte

Så enkelt gör du NYA rätter med resterna från julbordet


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...