Annons

Annons

Transportstyrelsen vill ha hårdare krav på äldre förare

I sommar har flera svåra trafikolyckor inträffat där äldre förare varit inblandade. Nu menar Transportstyrelsen att läkarna måste bli bättre på att rapportera om en förare är olämplig att köra. "Läkarna vill inte hålla i yxan", säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen.


Efter flera svåra olyckor – äldre förare kan straffas

Läkare behöver bli bättre på att rapportera om äldre inte längre är lämpliga som bilförare, anser Transportstyrelsen efter flera svåra olyckor på sistone. Bild: IBL

Varje år återkallas uppåt 9000 körkort på grund av förarens hälsotillstånd. Det kan handla om att föraren till exempel drabbats av demens, ögonsjukdom eller annan åkomma som gör det olämpligt att köra bil. Läkarna har en skyldighet att rapportera till Transportstyrelsen om en patient inte bör köra på grund av sjukdom.

Annons

Enligt Transportstyrelsen är det dock för få läkare som följer riktlinjerna. Enligt en nyligen genomförd undersökning från Transportstyrelsen är det exempelvis bara 10-20 procent av demensfallen som faktiskt anmäls, skriver SVT.

Olyckligt undantag från reglerna

Och detta hänger ihop med att läkaren kan avtala muntligt med patienten om att inte köra bil. Det undantaget från riktlinjerna är inte bra, konstaterar Lars Englund.

Han menar att läkarna ofta inte vill vara dem som ”håller i yxan” och i princip tar ifrån patienten körkortet.

– Ofta har man redan gett en diagnos om en sjukdom som inte är något kul, och då vill man inte vara ännu mer stygg.

Chefsläkaren menar att det finns flera olika vägar att gå för att komma till rätta med problematiken. Man kan till exempel skärpa läkarnas anmälningsplikt och inför återkommande kontroller för äldre förare.

Olyckorna typiska exempel

På de senaste veckorna har flera olyckor inträffat där äldre förare varit inblandade i svåra trafikolyckor i Sverige. Bland annat i Högdalen där en 90-årig kvinna avled efter att ha blivit påkörd utanför en vårdcentral. I det fallet var det en 80-årig förare som råkat komma åt fel pedal som låg bakom olyckan, uppgav polisen.

I en annan svår olycka utanför Tierp skadades flera barn efter att ha blivit påkörda av en 80-årig förare. Enligt polisen berodde olyckan på att han blivit bländad av solen.

Lars Englund är noga med att understryka att många äldre drabbas av trafikolyckor utan att det har något med hälsan att göra men konstaterar också att olyckan i Högdalen och utanför Tierp är typiska exempel på olyckor där hälsan kan ha spelat in.

– Att trampa på fel pedal är en typisk olycka för någon som har en hjärna som inte är frisk, eller en hjärna som är långsam. Bländning av solen kan exempelvis bero på grå starr, då man upplever att det blir helt vitt när man utsätts för starkt solljus. Händer det mycket i trafiken så kan det slå slint, säger han till SVT.

 

Av: Henrik Högström

Bild: IBL

 

Missa inte: Bedrägerier mot äldre ökar – så skyddar du dig

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...