Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaTrädgårdstrender 2015: Inspireras av skog och vilt


Skog med gran och mossa

Skogsgrönt är en färg på väg att bli stor. Skogen är även i övrigt en plats många designers hämtar inspiration från. Det ser man också i trädgårdars växtval och miljöer.

Trädgårdstrenderna flirtar med skog och det vilda: Sätt på en stickad grön tröja, plantera i terrakottakrukor och bind en krans av vilda blommor odlade i ekojord bland grönsakerna på din tomt. Då blir du 2015 års trädgårdstyp i ett huj!

Annons
Jord med grodd

Ekologiskt hela vägen – frö, jord och odlingssätt.

Grönsaksvågen är fortfarande stark, och ekologiskt är ledordet för hela din livsstil.
Eget odlande har varit en trend i så många år nu att man knappt kan kalla det trend längre. Vi vågar verkligen så de där grönsaksfröerna, eller köpa färdiga plantor, och för att sedan stolt skörda, sylta, pickla och syra.

Hållbar odling

Och grönsaksfröerna ska vara ekologiska, liksom jorden och näringen. Fröföretagen märker en stor efterfrågan på ekofröer och försöker ta fram fler sorter.
Det här är ett tecken på att gemene man fått en större medvetenhet kring hållbar odling, och konsumenterna börjar ställa högre krav på kunnig personal i trädgårdsbutiker och plantskolor. Kunskap och service säljer som aldrig förr.

Ny äpplesort

En ny svensk äpplesort, ‘Folke’, når ut till konsumenterna 2015.

Moderådets Lotta Ahlvar pratar om de smarta grönsakerna som kommer att finnas på en hel del köksbänkar. Det är samma personer som gör en svensk klassiker (Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet) – som nördar in på supernyttiga grönsaker som är bra för deras träning.

Köerna till lediga kolonitomter är lång i alla städer och på balkonger och innergårdar prunkar det. Det tas fram och säljs mängder av odlingslådor i alla tänkbara modeller utformade för fönsterbrädor eller trädgårdar. Odlingskärl dominerar till exempel bland de produkter som är nominerade till Årets Trädgårdsprodukt 2015.

Buketter och kransar av vilda växter är extra charmigt.

Buketter och kransar av vilda växter är extra charmigt.

Så gör du den söta nyponkransen! Det är lätt att byta ut nyponen mot annat fint du plockar i skog och trädgård.

Men det är inte bara grönsaker vi vill ha i landen, pallkragarna och krukorna. Nu odlas det för dekoration också. Allra hetast är vilda blommor, och ängsblommor är helt rätt. För det naturliga när det gäller blomster är på väg att bli stort. Ja, det naturliga i allt egentligen. Kransar och buketter kan innehålla kvistar från skogen, fröställningar och blad. Det får gärna se ut så som det ser ut i naturen, att en del är på väg att multna lite, för säsongerna har ett betydelsefullt värde.

Skogsgrönt är tillbaka

Skogen är något många designer hämtar inspiration från – träd, mossa, kottar och svamp blir motiv och mönster på det mesta.

Ampel med blomma i

Nu kommer amplarna stort. Smart sätt att få växtlighet på höjden.

Skogsgrönt är för övrigt en färg som plötsligt är tillbaka. Grönt är över huvud taget superstort och har seglat upp som den tredje hetaste färgen. Därför passar det bra att inreda med gröna växter, älgbräken och monstera till exempel.

Små uppstammade växter är också populära för kruka både inne och ute, liksom kaktusen i alla former. Väljer du sedan enkla terrakottakrukor och placerar dem tillsammans i fina stilleben så har du fått till det helt rätt 2015!

3 strömningar & tendenser

1. Kryddor är växtkategorin som fortsätter öka mest. Många har insett att de är lättodlade och vackra – förutom att de används i matlagningen.

2. Amplar kommer tillbaka. Det ska byggas på höjden på uteplats och balkong. Använd fantasin, plantera i det som faller dig in och hänga upp!

3. Metallen som kommer i inredningen 2015 är guld. Koppar som är så hett nu svalnar något.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...