Annons


Allers-Tradgard-loggaGunnel Carlsons favoriter bland sommarblommorna

Gunnel Carlson, författare, trädgårdsjournalist och tv-programledare avslöjar vilka sommar-
blommor och andra utplanteringsväxter man kan hitta i hennes trädgård.

Mejla
Dela (110)
Pinna

Gunnel Carlson.

– Just i dag har jag faktiskt beställt olika sorters tagetes, det kan bli en kruka i gula, orange och roströda nyanser. Jag tycker om glada färger. Gula blommor fyller en viktig funktion i trädgården, de lyser upp och ger en rejäl skjuts till allt runtomkring.

Vilken sommarblomma finns med varje år?


Annons

– Jag hinner sällan så mycket själv. I stället faller jag för det jag ser i handeln och det blir lite olika varje år. Pelargonerna räknas kanske inte in här men bland dem har jag sparat gamla sorter som 
jag övervintrar varje år. ’Spilleryd’ 
heter en som jag är rädd om. Det är en gammal kulturarvssort som finns med i nationella genbanken. ’Blekingeflickan’ är en annan. Några av kulturarvssorterna har börjat komma ut på marknaden.

Kryddtagetes, petunior och chokladskära gillar Gunnel.

En utplanteringsväxt du tycker är sorgligt underskattad?


– Petunia och krasse tänker jag på då. 
De är så vanliga att vi tyvärr nästan inte lägger märke till dem längre, och det är synd. De är fina och det kommer många nya sorter. Man kan också använda dessa ettåringar på nya vis. En bekant som har en stor köksträdgård använder småblommiga petunior som kantväxt 
i grönsakslandet, så himla fint! Vilken bra idé att låta sommarblommorna sätta färg på kökslandet tidigt på säsongen.

Om du ska odla något du inte brukar i år, vad blir det då?

– 
Vill prova med zinnia igen. Har inte lyckats så bra med dem, de är lite knepiga, men det blir ett nytt försök.

Vilken är din favoritfärgskala?

– 
Jag är inte så mycket för det pastelliga. Mina favoriter går hellre åt det lila, purpurfärgade och vinröda, gärna så mörkt så att det nästan gränsar mot 
det svarta. Jag gillar chokladskära, 
en vacker och stadig blomma.

Text Marie Kasimir Foto Anni Andreasson, Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt, Lena Granefelt, Shutterstock.

Läs också: Trädgårdsprofilen Victoria Skoglund Väljer sina favoriter bland sommar-blommorna

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...