Annons

Annons

Trädgårdsgift

Mejla
Dela (0)
Pinna

Vår flora hyser många giftiga arter. En av de giftigare växterna är tibast, Daphne mezereum, som förekom i A-korsordet 41. Den i Sverige fridlysta växten förekommer vilt i Europa och Asien och odlas även som prydnadsväxt. Hela växten är mycket giftig och den blommar på bar kvist redan i mars medan snön ännu ligger kvar. Artnamnet för tibast är mezereum, ett ord som troligtvis kommer från arabiskans mazeriyn med betydelsen ”döda”.

Annons

Tibastens bark, blötlagd i ättika, användes förr som utvärtes giktmedicin under namnet cortex mezerei. Frukterna kallas ibland källarhalsbär. Namnet anspelar på den törst och brännande torrhet i mun och svalg som drabbar den som äter bären.

Linné ansåg att tibastens blad påminde så pass mycket om lagerns att han gav växten släktnamnet Daphne efter gudinnan som på egen begäran förvandlades till ett lagerträd för att undgå Apollons kärleksfulla omfamning. Sålunda förklarar sagan varför lagern, vars grekiska namn är daphne, betraktas som ett åt Apollon helgat träd och attribut.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...