Annons

Trädgårdsarbete är bästa träningen

Trädgårdsarbete är det bästa sättet att hålla sig i form, enligt flera studier och forskare.

Mejla
Dela (1.23k)
Pinna

trädgårdsarbete

Alla som har grävt, räfsat löv eller stått böjda över rabatten vet att trädgårdsarbete inte är en dans på rosor, så att säga. Och nu visar det sig att det faktiskt kan vara den allra bästa formen av träning, åtminstone för många människor, menar en grupp forskare vid universitetet i Glasgow.

Annons

– Nyckeln är kontinuitet. För att fortsätta träna måste du göra något du älskar – som till exempel trädgårdsarbete – eller göra något som har ett ytterligare syfte, som att gå eller cykla till jobbet, säger professor Naveed Sattar.

Läs också: 5 skäl att promenera mera

Förbränner kalorier

Och faktum är att du bränner många kalorier när du pular i trädgården. En halvtimmes grävande bränner 150 kalorier och om du knuffar gräsklipparen lika länge blir du kvitt 165 kcal.

Jogging till exempel bränner för visso fler kalorier – ungefär 240 kcal per halvtimme – men studier visar att det inte är det enda som räknas. Eftersom många inte fortsätter sin löpträning särskilt länge blir det ingen långvarig förbättring, och forskarna rekommenderar därför i stället till exempel trädgårdsarbete eller annat som är enklare att väva in i vardagen för att få den träning man faktiskt behöver.

Läs också: 5 morgonrutiner som gör underverk för din vikt

Förebygger sjukdomar

Genom att implementera den typen av vardaglig träning har forskarna kunnat påvisa att risken för hjärtattack halveras, övervikt och diabetes typ 2 förebyggs, samtidigt som förväntad livslängd kan öka med upp till sju år.

– Det (trädgårdsarbete) är fantastisk träning för att bränna kalorier och för att få folk att vistas utomhus och nära naturen, vilket får oss att känna oss psykologiskt stimulerade också, säger läkaren William Bird till Daily Mail.

Text: Joel Linde,  www.dromhemochtradgard.se
Bild: Shutterstock

Köp från oss: Praktfull vårlöksmix

Just nu kan du köpa en exklusiv vårlöksmix framtagen i Holland i vår shop!

Lökmixen består av 60 lökar som ger härlig vårblomning i aprikosa, purpurfärgade och rosa toner.

Läs mer här


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...