Annons

Annons

Sex har ingen ålder – så kan du njuta upp i åren

Även om sexdriften inte längre är på topp kan vi ha ett bättre sexliv vid 70 än vi hade som 40-åringar. Det är en ny fas i livet där ömhet, närhet och kyssar är väl så viktiga som samlag. Det säger sexologen Helena Cewers som här ger sina bästa råd för njutning upp i åren.


Visst har vi lust, även när vi blir äldre!

Visst har vi lust, även när vi blir äldre!

Torra slemhinnor kan ge äldre minskad lust

Tack vare god hjälp för åldersrelaterade besvär kan både kvinnor och män njuta av sex upp i åren. Det menar Helena Cewers, 69 år, som är barnmorska, auktoriserad sexolog och flitigt anlitad som föreläsare.

Annons

– Jag pratar för vårdpersonal, pensionärsföreningar, kvinnoklubbar med flera. Sjukvården har blivit mycket bättre, men fortfarande finns okunskap på området. Jag som går mot 70 vet vad jag pratar om. Det ger stor trovärdighet, säger Helena.

Hur förändras sexlivet när man kommer upp i åren?

– Det kommer in en ny fas och ett lugnare tempo. Den sexuella drivkraften minskar av hormonella skäl. Då kan vi utveckla närheten och ömheten bättre än när driften var på topp. För män är erektionen oftast väldigt viktig, när den fallerar kan de ha svårt att lära om. Men genom förtrolighet och kyssar, att vi tar på varandra, kan vi skapa ett fantastiskt sexuellt klimat. Samlag kan vara grädde på moset, men sex är mycket mer än penetration.

Läs också: 8 sätt att blåsa liv i kärlekslivet

Vad kan man göra åt bristande lust?

– Lusten till sex sitter i hjärnan. Det finns inga lusthöjande läkemedel, men nedsatt lust beror ofta på sjukdomar, läkemedel, hormonbrist, nedstämdhet, en taskig relation – och där finns hjälp att få. För kvinnor som passerat klimakteriet är torra slemhinnor i underlivet en av de största lustsabotörerna.

Vilken hjälp finns för torra slemhinnor?

– Lokalt östrogen i slidan hjälper väldigt bra. I samband med klimakteriet sjunker östrogenhalten drastiskt. Slemhinnorna blir torra, slidan skrumpnar, är inte lika elastisk och fuktig, man kan få sprickor och klåda. Det gör skitont med samlag. Hälften av alla kvinnor drabbas efter klimakteriet, och besvären ökar ju äldre vi blir. Även urinröret drabbas, det kan svida när man kissar och risken för urinvägsinfektion ökar. Tillför man lokalt östrogen märker vissa av förbättring redan efter en månad, för andra tar det 3–6 månader. Man får tillbaka en slida som i stort sett är som när man var 25. Det är skönare att ha sex och det blir lättare att få orgasm.

Tips! Membrasin hjälper mot torra slemhinnor

Behöver man söka läkare?

– Kvinnor som haft bröstcancer ska alltid prata med sin läkare om de överväger lokalt östrogen. Men flertalet preparat kan köpas receptfritt. Ett tips är att produkterna blir billigare om du får dem utskrivna på recept. Lokalt östrogen mot torra slemhinnor är en livslång behandling. Slutar du kommer problemet tillbaka. Det finns även östrogenfria preparat, krämer och tabletter, som kan smörja och göra slidan mjukare, men de hjälper inte mot urinvägsproblem.

Sexologen Helena Cewers .

Sexologen Helena Cewers .

Det kanske känns pinsamt att ta upp sexproblem med doktorn?

– Det finns kvinnor i alla åldrar som tycker att det är pinsamt, men både gynekologer och distriktsläkare är vana vid sådana frågor och vet vad det handlar om.

Om jag har svårt att prata sex med min partner?

– Par som har varit tillsammans länge hittar i regel sin rytm, utan att behöva säga så mycket. Träffar man en ny partner sätter man sig kanske inte vid köksbordet och pratar om sex. Det kan vara lättare att visa i handling vad man tycker om. Om du visar ömhet, närhet, att kyssar är viktigt, hur du vill ha det – då lär sig partnern det.

Läs också: 10 varningssignaler att ditt äktenskap kan vara på väg att krascha

Sexleksaker, är det något för äldre?

– Sexhjälpmedel låter bättre än leksaker. Och sådana kan förhöja njutningen lika mycket för äldre som för yngre. Om man har svårt att få orgasm kan en massageapparat hjälpa till. Då menar jag inte en dildo, för kvinnor som har torra slemhinnor är redskap som stimulerar klitoris mycket bättre. Det finns klitorisvibratorer, vibrerande ägg, små stenar – en del ser inte ut som sexredskap. För män finns vakuumpumpar som kan förbättra erektionen, om man inte vill använda potensläkemedel.

Om man inte har någon partner?

– Människor i alla åldrar njuter av att onanera. Men för kvinnor som lider av torra slemhinnor kan även den lusten vara mindre. Om man använder lokalt östrogen blir det skönare att onanera. En massageapparat som stimulerar klitoris ökar genomblödningen i underlivet så att man blir lite fuktig, även det ökar njutningen.

Text: Lilian Ottosson
Bild: Privat, Shutterstock

Läs också

5 genvägar till ett (ännu) bättre förhållande

placering i syskonskaran relationerLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...