Annons

Annons

Tommy Nilsson: ”Att sluta dricka är det bästa jag 
har gjort”

Tommy Nilsson tar med sig blivande hustrun Linda och yngste sonen Tim på sommarens Diggiloo-turné. – Skulle jag ta med alla mina barn skulle vi få boka en egen buss!


Att sluta dricka är det bästa jag har gjort

Tommy Nilsson debuterar i Diggiloo

Deltagandet i Så mycket bättre på TV4 i fjol innebar ett uppsving för karriären – och nu debuterar Tommy Nilsson, 57, i Diggiloo med 22 spelningar i sommar.
– Häftigt och annorlunda att vara äldst i gänget, men ändå en nykomling här. Jag minns när jag var med i Björn Skifs föregångare Badrock på 1980-talet och att det var otroligt roligt, ler Tommy.

Annons

Under våren har han också varit aktuell med Filmen om Badrock. Där blev Tommy påmind om kollegan Peter Lundblads (Ta mig till havet) och exfrun Catherine Haags bortgångar – båda dog i cancer under 2015.
– Det var väldigt tragiskt med bägge. Catherine och jag gifte oss 1989 och har ju sonen Kalle tillsammans. I min ålder och den tid vi lever i är det klart att man funderar, cancern tar ju så många människor. Alla har någon som drabbats. Samtidigt mår jag väldigt bra i mitt liv just nu, är på väg framåt och tror att mitt bästa ligger framför mig, säger Tommy.

Gilla Allers på Facebook

Årets Diggiloo-gäng, fr v: Jessica Andersson, Tommy Nilsson, Bruno Mitsogiannis, Özz Nûjen, David Lindgren, Robin Bengtsson, Charlotte Perrelli , samt längst fram Wictoria och Andreas Johnson.

Kärlekslycka

En stor förklaring till Tommys lycka är Linda Olsson, en 19 år yngre musikalartist som han träffade 2008. Det var året efter hans andra skilsmässa, den från Malin Berghagen.
Linda och Tommy blev ett par när han spelade huvudrollen i musikalen Sound of Music på Göta Lejon i Stockholm. Den spelades samtidigt som Melodifestivalen gick på tv om lördagskvällarna, så tv-programmet bandades och man bjöd in de andra Stockholmsteatrarna att titta tillsammans efter kvällens föreställningar.
– En av dem som dök upp framför vår storbildsskärm var Linda, som då spelade i föreställningen Rivierans guldgossar på Oscarsteatern. Vi hade setts
tidigare, men det var först den kvällen som vi på allvar började prata och lärde känna varandra lite bättre.

Han fortsätter:
– Linda kom in i mitt liv som en virvelvind, vacker som en blomma och med en sprudlande glädje. Hon har lyft mig på ett otroligt sätt och har en energi som gör att man känner sig glad och uppskattad. Åldersskillnaden är inget som stör, vi kompletterar varandra på ett bra sätt och har väldigt roligt tillsammans.

Idealiskt boende

När de träffades hade Tommy en gård i Färila och Linda en lägenhet i Gamla Enskede. Numera bor de i ett hus i Roslags-Kulla mellan Åkersberga och Norrtälje.
– Jag vill ha nära att kunna gå i skogen och Linda vill bo nära stan – det tar ungefär 45 minuter till Stockholms city. Ett vanligt hus bara hundra meter från dagis och en härlig tomt med gräsmatta och fina träd. Vi trivs jättebra.
Tommys tre äldsta barn Angelica, Kalle och Linn är vuxna i dag, medan tonåringen Isak bor med sin mamma Malin Berghagen på Mallorca. Den ende som bor hemma är Tim, snart 6 år, Tommys och Lindas son. Tommy blev pappa igen vid 51 års ålder.
– Jag trodde inte att jag skulle få fler barn efter Isak, men Linda ville gärna bli mamma och det var fantastiskt. Jag vet ju vad det handlar om, skulle ju nästan kunna fylla en egen buss om jag tog med mig hela familjen på turnén med Diggiloo i sommar, skrattar Tommy. Men det får räcka med Linda och Tim som följer med, och det ska bli jättekul.

Tommy på filmpremiär med Linda och Tim.

Paret ska gifta sig, men har ännu inte bestämt när. De har båda fullt upp just nu. Linda spelar bland annat i musikalen Tänk om på Malmö opera under våren.
– Det har gått väldigt bra för Linda på sistone, vilket är väldigt roligt. Jag unnar henne verkligen alla framgångar. Eftersom jag har varit ute på turné i vår och ska i väg med Diggiloo i sommar vet jag inte när bröllopet blir av. Vi får ta det när tiden finns helt enkelt, säger Tommy.
Bröllopet med Linda blir tredje gången gillt för Tommy.
– Ha, ha, ja, vi får hoppas att det inte blir några fler. När det gäller frieriet hade jag tänkt göra något speciellt, men det blev aldrig av. Jag friade bara en dag i vårt hem och eftersom hon svarade ja så kan det ju inte ha varit fel!

Popstjärna i Frankrike

Tommys fem barn har fyra olika mammor. Men äldsta dotterns mamma var en ungdomskärlek som han aldrig levde tillsammans med.
– Tyvärr var jag ingen närvarande pappa till Angelica, vilket jag ångrat mycket efteråt. När hon föddes i början av 1980-talet var jag popstjärna i Frankrike, där min första skiva såldes i över en miljon exemplar. Jag fick säckar med beundrarpost och levde lyxliv på dyra hotell. Men vi har jobbat på vår relation genom åren och i dag står jag alla mina barn mycket nära.
Tommy berättar att han på senare år förvandlats från en betraktare till en deltagare och är mer öppen än vad han varit förut.
– Jag är inte rädd längre, utan säger vad jag tycker och tänker. Jag bryr mig inte så mycket om vad folk tycker och har inget att skämmas över.

Han avslöjade sitt alkoholmissbruk och berättade även öppet i Så mycket bättre om perioden då han drack alldeles för mycket. Under flera års tid gick hans missbruk ut över nära och kära, och Tommy vill inte förstöra ett förhållande till.
2010 hamnade han hos Anonyma Alkoholister (AA), efter att ha följt med en producent som skulle gå på sitt första möte där.
– Jag drack framför allt alldeles för mycket vin. Klarade inte av att bara hålla mig till ett, två glas till maten, utan vips kunde två flaskor vara slut och då hände det att jag gav mig på whiskyn också. Vissa klarar alkohol men jag gjorde inte det, och att sluta är det bästa jag har gjort. Jag mår mycket bättre och kanske tjänar tio år i livet på det.

Positiva reaktioner

Då och då händer det att kollegor hör av sig och undrar hur han lyckats lägga av helt. Särskilt efter Så mycket bättre har han fått många positiva reaktioner.
– Jag är stolt över att inte ha druckit en droppe på sju år och är glad om jag kan hjälpa andra. Det viktigaste är att själv komma till insikt om sitt problem. Det är ingen annan som kan göra det åt dig.
Tommy har sjungit i hårdrocksbanden Horizont och Easy Action, men det är som soloartist han har haft störst framgångar, framför allt med ballader.

Bland de största succéerna märks Allt som jag känner – duetten med Tone Norum från 1987, En dag, som ju vann Melodifestivalen 1989, Öppna din dörr från 1994 och så Dina färger var blå från 1996.
– Det var ju rockstjärna jag skulle bli och inte göra en massa lugna favoriter, skrattar han. Men jag är glad över de låtar jag gjort och älskar att vara ute och spela dem. Samtidigt vill jag göra nytt material hela tiden och inte bara vara en gubbe som bara bjuder på gammal musik.

Tommy vann Melodifestivalen 1989 med En dag, som 
kommit att bli en av hans 
mest älskade låtar.

Melodifestivalvinnare

I Diggiloo är det, förutom
Tommy, tre melodifestival-
vinnare till: Charlotte Perrelli, Jessica Andersson och Robin Bengtsson. Dessutom har Andreas Johnson och Wiktoria varit nära att vinna, och David Lindgren har hört till toppen.
– Vi skulle bara kunna göra schlagerlåtar, men det är kul med blandningen i Diggiloo – att sjunga både egna och andras låtar, även en hel del tillsammans på scenen. Jag gillar att jobba med andra artister. Nu har jag blivit gammal och kan lära mig mer av de yngre. Cd-skivan är ju mer eller mindre död. Det gäller att hänga med och anamma hur unga musiker gör nu för tiden.

Att släppa singlar i stället för hela album är något som tilltalar Tommy.
– I praktiken kan man skriva en låt, spela in den och slänga ut den på Spotify dagen därpå. Allt går mycket fortare i dag och man behöver inte vänta in rätt läge att släppa en skiva, som skivbolag ofta gjorde förut, säger han.
I år det 40 år sedan Tommys första platta gavs ut med bandet Horizont.
– Jag ser inget slut på karriären utan vill fortsätta jobba med musik så länge som möjligt. Men om jag var tvungen att lägga av i morgon skulle jag vara lycklig ändå. Jag har fått uppleva så mycket roligt och känner mig väldigt tillfreds med mitt liv.

Text: Joakim Löwing
Bild: Kristofer Sandberg, 
Karin Törnblom/IBL,

Rolf Pettersson/IBL, 
Charles Hammarsten/IBL

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...