Annons

Annons

Tio år sedan treåriga ”Maddie” försvann spårlöst i Portugal

Minns du historien om den lilla flickan Maddie som försvann under en solsemester i Portugal? Det har det gått 10 år sedan det hände.
 Läkarparet Gerry och Kate McCann njöt 
av sol och bad med sina tre små barn 
då semestern fick 
ett fruktansvärt slut. När Kate ska titta 
till barnen på hotellrummet är 3-åriga Maddies säng tom...


Föräldrarna Kate och Gerry McCann.

Gerry och Kate McCann har aldrig slutat att leta efter sin lilla flicka

För tio år sedan försvann 3-åriga Madeleine McCann spårlöst från ett hotellrum i Portugal. Än i dag är hennes försvinnande en gåta. ”Jag hoppas fortfarande att vi ska hitta Madeleine”, säger hennes mamma Kate McCann till BBC.

Annons

På ett fotografi syns 3-åriga Madeleine McCann vid poolkanten tillsammans med sin syster och sin pappa. Hon har på sig en vit solhatt och en rosa klänning och hon skrattar. Det är den sista kända bilden på flickan. Senare samma kväll är hon spårlöst försvunnen och hennes öde ska komma att engagera människor över hela världen, få dem att spekulera i mer eller mindre sannolika teorier om vad som hänt henne och både ifrågasätta och skuldbelägga två förtvivlade föräldrar.

Låg i bottenplan

Den 28 april 2007 anlände familjen McCann till Praia da Luz på Algarvekusten i Portugal. På Ocean Club Resort nära stranden hade de hyrt en lägenhet lagom stor för föräldrarna Kate och Gerry och deras tre barn, 3-åriga Madeleine och tvillingarna Sean och Amelie, 2 år.

Gilla Allers på Facebook

Lägenhet 5A låg på bottenplan och hade stora glasdörrar ut till terrassen med utsikt över områdets pool, tennisbanor och restaurang.

Familjen McCann reste tillsammans med goda vänner. Sällskapet – nio vuxna och åtta barn – skulle njuta av en veckas semester i Portugal.

Semesteranläggningen Ocean Club Resort i Praia da Luz på Algarvekusten.

De tillbringade dagarna tillsammans vid poolen eller på stranden. Gerry och Kate bokade tennislektioner och Madeleine var med på planen och hjälpte till att plocka tennisbollar.

De flesta dagar var hon även ett par timmar med de andra barnen på hotellets barnklubb så att föräldrarna fick lite tid för sig själva. På kvällarna åt de vuxna middag tillsammans på tapas-
restaurangen efter att de nattat sina barn.

Lämnades ensamma

Sällskapet hade bett att få sitta vid samma bord vid samma tid varje kväll under veckan. Därifrån hade de uppsikt över lägenheterna.

Ungefär en gång i halvtimmen gick någon av vännerna för att titta till de sovande barnen.

Fågelvägen låg restaurangen bara 50 meter bort från lägenhetskomplexet, på andra sidan poolen, men då ytterdörren låg ut mot gatan blev promenaden längre. För att slippa gå runt huset hade Gerry och Kate lämnat terrassdörrarna olåsta så att de enklare kunde smyga in och titta till barnen.

Dörren stod öppen

Semesterns sista kväll, den 3 maj, gick Gerry McCann först för att se till sina barn. Klockan var strax efter nio. Gerry blev lite konfunderad när han upptäckte att dörren till barnens sovrum stod öppen. Han mindes att han lämnat den lite på glänt, men nu var glipan större. Han kikade in i mörkret men hörde inget som tydde på att något av barnen hade vaknat. Han drog därför igen dörren och gick tillbaka till restaurangen.

En halvtimme senare skulle Kate ta en runda förbi lägenheten. En i sällskapet var precis på väg för att titta till sina egna barn och erbjöd sig att kasta ett öga även på barnen McCann.

Han tog en snabb titt in i lägenheten, försäkrade sig om att det var tyst från sovrummet och gick tillbaka till restaurangen. Inte förrän klockan 22, när det var Kates tur, gjordes den fasansfulla upptäckten. Madeleines säng var tom. Kate letade igenom hela lägenheten innan hon i panik sprang tillbaka till restaurangen.

– De har tagit henne. Hon är borta!

Maddie spårlöst försvunnen

Polis tillkallades och många frivilliga hjälpte till att leta efter flickan. Sökpådraget blev enormt, men där och då utgick i stort sett alla från att Madeleine förmodligen bara hade vaknat och gått ut för att leta efter sina föräldrar och därför fanns någonstans i närheten. Överallt i den lilla semesterorten hördes människor ropa hennes namn. De enda som verkade tro att hon blivit bortrövad var Madeleines föräldrar som tidigt pekade på bevis för att någon varit inne i lägenheten.

Fönstret hade stått på vid gavel, sovrumsdörren hade varit öppen. Redan från start var de övertygade om att någon tagit deras dotter. Något som tycktes mer och mer troligt allteftersom natt blev dag, och Madeleine var som uppslukad av jorden.

Hotellgäster i förhör

Fallet ledde till en intensiv 
polisutredning och en tung mediebevakning, som både rapporterade om och spekulerade kring det mystiska försvinnandet. Eftersom portugisisk polis enligt lag inte får dela med sig av information hölls det inte presskonferenser i någon större utsträckning. Många av nyhetsartiklarna baserades på rykten och läckor inom poliskåren. Bilden på den storögda, ljushåriga flickan till rubriker som ”Vem har tagit henne?” och ”Var finns Madeleine?” prydde tidningarnas förstasidor runt om i Europa.

Dagarna efter Maddies försvinnande var kaotiska. Här ses Kate och Gerry med tvillingarna vid hotellet.

Polisen förhörde gäster och personal på hotellet. Boende i området och paret McCann och deras resesällskap blev utfrågade igen och igen. En vän till paret vittnade om att hon sett en man bärandes på en liten flicka i rosablommig pyjamas strax efter klockan nio. En irländsk familj lämnade uppgifter om att även de sett en man som bar på ett litet barn, men betydligt senare och i en annan riktning. Hela tiden arbetade polisen utifrån teorin att någon tagit sig in i lägenheten och kidnappat 3-åriga Madeleine McCann. Men utredningen var på väg att ta en obehaglig vändning.

Sökhundar togs in

Parallellt med den portugisiska polisens arbete anlitade paret 
McCann privatdetektiver och drev sin egen utredning med hjälp av en fond de startat i Madeleines namn. De hade fått in stora summor genom donationer och insamlingar. I juli 2007 anslöt även den brittiska polisen, Scotland Yard, för att hjälpa till med utredningen. Två specialtränade sökhundar flögs till Portugal från Storbritannien i hopp om att hitta nya spår. Eddie, tränad att markera doft av lik, och Keela, specialiserad på att hitta spår av blod.

Hundarna sökte bland annat av två olika stränder, Ocean Club Resort och ett misstänkt hus utan framgång. Men de markerade på ett ställe. Lägenhet 5A. Först Eddie, likhunden, som gav skall vid garderoben i föräldrarnas sovrum och bakom soffan i vardagsrummet. Därefter Keela som markerade doft av blod bakom soffan.

Hunden markerade

Utredningen tog en helt ny vändning och strålkastarljuset riktades mot paret McCann. Teorin om en okänd gärningsman som kidnappat deras dotter bleknade, i stället framträdde en bild av att Madeleine kunde ha dött i lägenheten och att kidnappningshistorien var påhittad för att dölja den tragiska sanningen.

Vid en senare sökning markerade hunden Eddie även likdoft i bagageutrymmet till den bil 
som paret hyrt flera veckor efter försvinnandet och på kläder som tillhörde Kate McCann, samt på Madeleines gosedjur. Gerry och Kate McCann ville inte kännas vid resultaten och tyckte att anklagelserna var bisarra. Men paret blev uthängt och anklagat i medier.

Rykten sa att McCanns, som båda var läkare, ibland gav sina barn någon typ av sömnmedel för att de skulle sova bättre. Obekräftade uppgifter, men som tycktes trovärdiga efter att de ska ha styrkts av Kates pappa. Det resulterade i spekulationer om överdoser och olyckshändelser som skulle ha lett till Madeleines död.

Oavsett i vilken riktning polisen letade hittade de aldrig bevis eller ens behjälpliga spår i sökandet efter Madeleine. Hon var och förblev försvunnen. Den 22 juli 2008 las den portugisiska utredningen ner och alla inblandade, inklusive Kate och Gerry McCann, friades från misstankar.

Ett olöst mysterium

Scotland Yard och paret McCann har dock aldrig gett upp sökandet. Under åren har olika personer fångat deras intresse, men ledtrådarna och de nya vittnes-
uppgifterna har hittills inte tagit dem vidare. Det finns fortfarande flera oidentifierade personer i utredningen, bland annat har vittnen berättat om suspekta män som synts till i området dagarna före försvinnandet och som verkade ha varit intresserade av just lägenhet 5A. Flera har nämnt dörrknackare som kommit till lägenheterna för att samla in pengar till välgörenhet, men gett ett misstänkt intryck.

En av de män som sågs bära ett barn i pyjamas natten Madeleine försvann kunde sedan identifieras som en semesterfirare som hämtat upp sitt barn från hotellets barnpassningsservice. Den andre mannen tros fortfarande kunna vara Madeleines kidnappare.

Fram till september 2015 har Scotland Yard granskat cirka 40 000 dokument, tagit drygt 1 300 vittnesmål och samlat in över tusen bevisföremål.

60 personer har utretts som intressanta för utredningen, 650 sexualförbrytare har övervägts och nästan 9 000 iakttagelser har undersökts.

Då och då dyker det upp tips från personer som tror sig ha sett henne på olika platser i världen. Somliga uppgifter har verkat så intressanta att de har följts upp, för att gång på gång leda till besvikelse. Det är aldrig Madeleine.

Foto: IBL

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...