Annons

Annons

Detta är den bästa metoden att tina mat!

Ska man låta maten tina på diskbänken i rumstemperatur, i ett kallt vattenbad eller i kylskåpet? Forskarna har tagit reda på svaret.

Mejla
Dela (20)
Pinna

tina i kallt vatten

Tina fryst mat i kallt vatten för att få bästa resultat.

På forskningsinstitutet SP Food and Bioscience i Göteborg har man fryst och tinat en hel drös olika livsmedel för att komma fram till hur man gör det bäst, rapporterar Ica-kuriren.

Tina i kallt vatten bäst

Forskarna kunde se att den bästa metoden är att lägga den frysta förpackningen i kallt vatten. Det beror på att vatten leder värme bättre än luft vilket gör att maten tinar snabbare än i rumstemperatur.

Annons

Många tror att det är mer hälsosamt att tina maten i kylskåpet, men det menar forskarna är en seglivad myt. Att många ändå gör så beror på en rädsla för bakterietillväxt, men så länge maten tillagas direkt efter att den har tinat hinner inte bakterierna växa till.

Kristaller leder till skada

Det viktigaste man ska tänka på när man tinar är att passera minusgraderna närmast nollan så fort som möjligt. Det beror på att det är där som iskristallerna ombildas som mest och blir till större kristaller – och ju större kristaller desto större skada blir det på cellerna i livsmedlet.

Om cellerna skadas får livsmedlet svårt att hålla kvar vätskan när den har tinat vilket leder till torrare kött och sladdrigare grönsaker.

Text: Sofia Börjesson, www.mabra.com
Bild: Shutterstock

Läs också

7 saker du aldrig ska stoppa i frysen

vilken mat kan man frysa?

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...