Annons

Annons

Timjankokt päron med bergamottkräm

Bjud på Dessertmästaren Joel Lindqvist fantastiskt söta och goda dessert!


Dessertmästarna Joel Lindqvist

Timjankokt päron med bergamottkräm

• 4 pers

Hittar du inte citrusfrukten bergamott i din butik kan du byta ut saften mot citronsaft i krämen men hoppa då över den ursprungliga matskeden citronsaft.

Annons

Timjankokt päron

4 päron
2 ½ dl socker
2 dl vatten
2 dl vitt vin
saften av 2 citroner
2 timjankvistar

Citronbotten

1 dl grovhackad vit choklad
75 g rumstempererat smör
2 äggulor
1 msk glykos
skalet av 2 citroner
2 äggvitor
½ dl socker
½ dl mjöl

Bergamottkräm

1 gelatinblad
½ dl saft av bergamott
1 msk citronsaft
0,7 dl socker
2 ägg
125 g smör

Garnering

ev myskmadra el annat grönt

1. Timjankokt päron: Skala päronen och spara skalen till att göra chips med. Dela päronen i mindre bitar, ca 1×2 cm, och lägg dem i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna. Koka upp och stäng sedan av värmen. Låt päronen ligga kvar i lagen tills de är mjuka. De ska serveras kalla.
2. Päronchips: Sätt ugnen på 60°. Lägg de sparade päronskalen på en bakpappersklädd plåt, sätt in den i ugnen och låt luckan stå på glänt. Det tar ca 4 timmar.
3. Citronbotten: Sätt ugnen på 160°. Smält chokladen över ett varmt vattenbad och rör ner smöret. Rör sedan ner äggulor, glykos och citronskal.
4. Vispa upp äggvitorna i en separat bunke och tillsätt sockret lite i taget. När äggviteskummet börjar bli fast, vänd ner mjölet och blanda runt. Vänd till sist ner chokladblandningen. Stryk ut smeten ca 5 mm tjockt på ett bakplåtspapper (så det täcker papperet) och baka i ugnen i 10 minuter. Låt svalna. Skär eller stansa ut cirklar, ca 10 cm i diameter. Låt stå svalt fram till servering.
5. Bergamottkräm: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Värm bergamottsaften, citronsaften och sockret i en kastrull. Tillsätt äggen och värm det till 85°. Ta av från värmen, tillsätt det urkramade gelatinbladet och mixa sedan ner smöret med en stavmixer. Låt kallna.
6. Vid servering: Arrangera päron och kräm fint på citronbottnarna och toppa med chipsen. Garnera gärna med myskmadra eller annat grönt.

Bergamott är en citrusfrukt som har samma ursprung som citron men med influenser av pomerans. Den odlas främst i Italien och norra Afrika.

Bild: Christina Uhlin  Recept: Joel LindqvistLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...