Annons

Annons

Tilde de Paula Eby: ”Empati är den finaste egenskap man kan ha”

Med stor medkänsla möter Tilde de Paula Eby deltagarna 
i olika tv-program. Att Sveriges kanske gladaste programledare själv fått kämpa för tillhörighet och för att rota sig berättar hon om i sin bok Tiden läker inga sår.

Mejla
Dela (0)
Pinna

tilde-de-paula-eby-bok

Tilde leder Let´s dance i vår och har nyligen skrivit en bok.

Tilde är både programledare och författare

Om hon inte hade gjort det förr, så har väl Tilde de Paula Eby dansat in i våra hjärtan nu, som program
ledare för vårens säsong av Let’s dance. Och det utan att behöva ta ett enda danssteg! Bara genom sitt genuina intresse för människorna hon möter, och sin stora medkänsla med dem som åker ut ur tävlingen. Just medkänsla är något Tilde alltid besuttit.

Annons

– Ja, jag har alltid burit på en känsla för människor som är utsatta på olika sätt. Den växte väl i mig de gånger jag i barndomen besökte Latinamerika, som delar av min familj kommer ifrån. Där fick jag upp ögonen för orättvisorna i världen. Jag fick se fattigdom, jag fick se våld. Och jag fick se en orättvisa som var så stor att den knappt gick att ta in.

Läs också: 6 ögonblick vi minns från Stina Wollters tid i Let’s Dance

Redan där och då började Tilde att försöka göra vad hon kunde. De dagar hon skulle handla frukostmat såg hon till att köpa mer än vad som behövdes, för att kunna ge till uteliggarna.

– Och det är likadant i dag. Vi i familjen brukar gå med mat till dem som sitter på våra gator här hemma. Jag blir så arg över orättvisor. Känslan för medmänniskorna är något jag absolut vill föra vidare till mina barn. Empati är den finaste egenskap man kan ha.

Medverkar i Nyhetsmorgon

Vi träffar en hungrig Tilde en tidig förmiddag vid Medborgarplatsen i Stockholm. Hon har varit uppe sedan klockan tre på morgonen för att medverka i Nyhetsmorgon i TV4 och nu behöver hon äta sin tredje frukost. En räkmacka stillar den värsta hungern. Tre morgnar i veckan – och sedan Let’s dance fredagskvällar. Och så familjen – de fyra barnen och maken Thomas de Paula Eby – och en stor bonusfamilj. Hur får hon ihop det?

– Ja, men jag älskar ju mitt arbete! Jag tycker om att möta människor – och det är ju det arbetet går ut på. Att varje dag få möta intressanta personer.

Men min fyrklöver går alltid först av allt. Jag tackar nej till jobb om de skulle gå ut över vårt liv tillsammans.

Fyrklövern, det är barnen Elian, 17, och Zion, 15, dottern Naemi, 12, och sonen Ilyah, 5 år.

– Mest av allt älskar jag att vara med familjen. Äta långa middagar och surra med dem och deras flickvänner. Det blir aldrig tråkigt. Jag får så mycket intryck i jobbet att jag är lycklig i vardagen med familjen. Och med den stora bonusfamiljen med de olika papporna och deras familjer. Det är lite High Chaparral över
 oss. Vi träffas, vi pratar och håller kontakt kring barnen. Och ibland firar vi jul tillsammans. Det fungerar bra. Jag är lösningsorienterad. Går inte med olösta relationsproblem utan löser dem.

Boken: Tiden läker alla sår

En stor familj kan vara en bot mot rotlöshet, ett ämne hon tar upp i sin bok Tiden läker inga sår, som kom ut i fjol. Här berättar Tilde om den envisa kampen för att hitta en tillhörighet.

– Jag ville berätta historien om mina fyra förmödrar: mor, mormor, mormors mor och mormors mormor. Om kvinnorna före mig som aldrig fick rota sig. Jag ville berätta deras historia. Och min historia. Jag skrev den till mina barn. Med förhoppning om att de aldrig ska behöva fly, aldrig behöva känna sig rotlösa eller ovälkomna.

Tilde berättar i boken om de fyra modiga kvinnorna som vågade bryta upp och skapa sig ett liv på andra sidan havet. Från Teneriffa till Kuba. Från Kuba till USA och tillbaka till Kuba under Castro.

Läs också: Lilan flydde ensam från Syrien

På Kuba möttes Tildes mor från USA och hennes far från Brasilien. De gifte sig redan som tonåringar och flyttade till Chile. Där föddes Tilde.

tilde-de-paula-eby-bok

En bild av Tilde i första klass, från hennes bok Tiden läker alla sår.

Flydde för sina liv

Men när hon bara var ett år kom militärkuppen som tvingade familjen att fly för sina liv. Tack vare den svenska ambassadören Harald Edelstam kunde de komma med det första planet med flyktingar från Chile till Sverige.

– Och när vi kom hit ville mamma framför allt att vi skulle göra allt för att anpassa oss, så att vi äntligen kunde slå rot här. Hon ville ge oss det hon själv inte fått. Eller hennes mamma före henne. En plats som vi kan kalla vår.

Tilde fortsatte sin mammas kamp för att anpassa sig och skapa sig ett liv här i Sverige.

– Efter mina vistelser i Latinamerika förstod jag min mammas tacksamhet över att ha fått en fristad här. Och jag ville också göra den till min – och mina 
barns. Jag pluggade för att
kunna bli journalist och ”rädda världen”. Inte räddade jag världen! Men journalist blev jag.

Firade att hon blev svensk

Och hon minns den dag när hon blev svensk.

– Det var när jag fyllt 21. Innan dess var jag inte vuxen i mitt tidigare hemland och jag kunde inte söka mitt svenska medborgarskap förrän jag var det. När beskedet kom ringde jag mamma och vi firade med bakelser på Ofvandahls konditori i Uppsala.
Och ett tydligare bevis på Tildes tillhörighet kunde man väl inte få än när hon vid Kristallengalan i fjol röstades fram av svenska folket till årets kvinnliga programledare.

– Ja, det var riktigt riktigt stort att få den kristallen efter tjugo år som programledare!

tilde-de-paula-eby-bok

Tilde leder Let´s dance ihop med David Hellenius.

Gillar att leda Let´s dance

Men höjdpunkter har inte saknats i Tildes karriär vare sig förr eller senare.

– Spontant vill jag svara NU på frågan om höjdpunkter! Varje nytt uppdrag är en utmaning. Inte minst Let’s dance. Det är väldigt kul att det är en sådan stämning i programmet. Och deltagarna är så modiga och proffsiga. Det är också en utmaning att det är en så stor produktion med så många inblandade, så många kameror, så mycket logistik. Men också roligt att få visa en annan sida av mig själv – med lite humor. Och det är roligt att arbeta med David (Hellenius) – vi har ju arbetat ihop tidigare och jag känner mig så trygg med honom.

Fotbolls-VM i Brasilien

Ett annat kärt jobbminne för Tilde är fotbolls-VM i Brasilien 2014, eftersom Brasilien och
övriga Latinamerika ligger Tilde varmt om hjärtat.
– Det var speciellt att få arbeta där. Och även där var det en utmaning att få ihop allt, att få göra mitt hantverk som reporter och programledare – att hitta människorna, berätta historierna – i den miljön.

Det har också varit viktigt för Tilde att få visa Brasilien för sin man Thomas de Paula Eby.

– Han som är slagverkare kunde verkligen uppskatta rytmerna i den brasilianska musiken! Och för mig var det häftigt att få visa någon som jag älskar något som jag själv känner så starkt för.

tilde-de-paula-eby-bok

Tilde med maken 
Thomas de Paula Eby och sonen Zion.

Blev störtkär i Thomas Eby

Tilde och Thomas träffades första gången när Thomas var sexton år, i programmet Fredagspuls. Därefter möttes de sporadiskt när han medverkade i Nyhetsmorgon som musiker. Men då det verkligen tände befann de sig just där vi sitter och fikar, på Medborgarplatsen i Stockholm, för nio år sedan.

– Han sjöng på scenen och jag stod i publiken och såg honom – och blev bara störtkär! Fast jag tänkte att han bara var proffsflörtig som artister kan vara – så jag bara vände och gick därifrån.

Men efter konserten tog Thomas kontakt med en kompis som kände Tilde och bad om hennes mobilnummer.

– Och vi började träffas. Men jag var väldigt tveksam. Jag hade anpassat mig till att leva med mina tre barn och vi hade ett bra liv tillsammans. Visste inte om jag skulle våga satsa på en relation igen. Men Thomas var så trygg och övertygad om att det skulle bli vi två att han så småningom lyckades övertyga mig också.

Tillsammans vid en gala

Så kom det sig att de båda skulle medverka vid en gala tillsammans.

Tilde som programledare och Thomas, som är medlem i bandet Hoffmaestro, som musiker.

– Och efter den kvällen var vi bara ihop! Nu efter åtta år är vi fortfarande förälskade. Han är en väldigt speciell människa – och han har gjort mig till en bättre person. Jag är mycket tryggare och har större tillit än jag någonsin haft tidigare. Det känns som att jag till slut har landat i en 
relation i livet, med honom och med barnen. Jag mår bra, värdesätter varje dag, ser vad jag har och är så tacksam.

Text: Carin Hedberg
Bild: Stefan Nilsson, TV4, IBL och Stella Pictures

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...