Annons

Annons

Therèse var 26 och gravid när hon fick en stroke


ThereseochLiise

Therèse är enormt tacksam för Liises handlande.

Liise räddade livet på oss båda två

Therèse var gravid i sjätte månaden när hon föll ihop på jobbet. Hon blev som paralyserad och fick inte fram orden för att ropa på hjälp.  Som tur var fanns hennes chef Liise i närheten som snabbt förstod att något var fel – allvarligt fel…

Annons

Therèse Johansson glömmer aldrig hur overkligt det kändes den där dramatiska tisdagseftermiddagen på jobbet i mars för snart sex år sedan. Hon arbetade i receptionen på ett bemanningsföretag i Göteborg och hade precis avslutat ett samtal med en kund när hon plötsligt kände sig konstig.
–Det kändes som om jag fick slagsida och inte kunde hålla balansen. Samtidigt blev jag som paralyserad och kunde inte ropa på hjälp.
Therèse förstod inte vad det var som hände med henne. Hon blev rädd och hon kände att hon fick panik när hon inte kunde ropa på hjälp.
–Det kom verkligen som en blixt från en klar himmel. Jag hade inte känt mig dålig tidigare på dagen, mer än att jag hade lite lätt migrän.
–Om det inte varit för Liise, som är en verkligt omtänksam chef som bryr sig om alla hon möter, hade det inte gått så bra som det gjorde. Därför är hon verkligen värd ett guldhjärta, säger Therèse och ger sin tidigare chef en varm kram.

Något underligt hände

Vi sitter i köket hemma hos Therèse i radhuset i Lindome strax söder om Göteborg där hon och maken Christoffer, 30, bor. Hon häller upp saft till döttrarna Elma, 5 1/2 år, och Nellie, 3 år, innan hon sätter sig bredvid Liise Dahlqvist, 46, för att fortsätta berätta om den dramatiska dagen den 31 mars 2009.
–Jag väntade Elma när det hände. Det var ingen speciellt jobbig graviditet, men jag hade varje vecka börjat få tillbaka regelbundna migränanfall, som jag hade när jag var yngre.
Händelseförloppet från att Therèse började känna sig lite konstig till det att hon blev alltmer dimmig och inte minns något gick mycket snabbt. Hon tror inte att det tog mer än 60 sekunder.
–I receptionen fanns också en parkeringsvakt som skadat benet och som jag höll på att lära upp till receptionist. Han såg att det hände något underligt med mig, och sprang in och berättade det för Liise som satt i rummet intill.

Förstod allvaret

Liise, som då hade jobbat tillsammans med Therèse sedan 2003 och kände henne väl, förstod att det kunde ha hänt något allvarligt. När hon kom ut i receptionen såg hon att Therèse låg över skrivbordet med armarna över huvudet.
–Jag och den andre killen hjälpte henne att lägga sig ner på golvet och jag frågade hur hon mådde. Då svarade hon mycket tyst och enstavigt, vilket inte alls var likt henne, att hon kände sig yr och hade ont i huvudet.
Liise visste att Therèse ibland fick migränanfall och trodde att det var det som drabbat henne. Hon tog hennes mobiltelefon för att ringa till Therèses man Christoffer men såg att det kommit ett sms.
–Eftersom jag inte vill läsa andras sms lämnade jag över telefonen till Therèse. När hon sa att hon inte kunde läsa texten förstod jag att hon drabbats av något mycket allvarligare än ett vanligt migränanfall.

Började sluddra

Samtidigt försämrades Therèse tal och hon började sluddra. Tanken slog Liise att det kunde röra sig om en stroke, trots att hon tyckte det kändes overkligt att en så ung kvinna kunde drabbas.
–Jag ringde 112 och som tur var låg ambulansstationen i Gårda bara några minuter från vår arbetsplats, och Therèse kom snabbt till sjukhus.
Therèse var hela tiden vid medvetande och kontaktbar, men hennes egna minnesbilder från det att hon rasade ihop över skrivbordet är mycket vaga.
–Jag har bara något minne av att jag låg i ambulansen på väg in till sjukhuset. Sedan har jag minnesfragment av att jag pratade med min man på sjukhuset och sa till honom att det kändes som om min ena kind hade domnat bort.

Fick en spruta mot migrän

Sjukhuspersonalen upptäckte till en början inte att Therèse fått en blodpropp i hjärnan. Christoffer berättade för personalen att hon brukade få migränanfall och därför fick hon en spruta med migränmedicin.
–Det var först när jag kom upp på strokeavdelningen och genomgick en skiktröntgen som läkarna upptäckte en blodpropp på höger sida i bakhuvudet. Då fick jag medicin som löste upp proppen.
När personalen på strokeavdelningen fick höra att Therèse fått en spruta med Imigran blev de oroliga, eftersom den medicinen inte ska ges till gravida.
–Överläkaren på strokeenheten frågade om jag kände bebisen sparka och när jag svarade ja så sa hon att det nog hade gått bra. Och det hade det, tack och lov.

Sjukskriven fram till förlossningen

Först efter några dagar på sjukhuset kvicknade Therèse till och verkligheten runt henne blev något klarare.
–Men det kändes som sirap i hjärnan. Alla tankarna nådde inte riktigt ända fram och jag hade svårt med balansen.
En av dem som besökte henne så fort hon blev utskriven från sjukhuset var hennes chef och räddande ängel Liise.
–Jag minns att du pratade väldigt långsamt, säger Liise.
–Ja, det är ju inte likt mig. Jag brukar ju alltid prata mycket och ofta, säger Therèse och skrattar.
Efter drygt en vecka på sjukhus fick hon komma hem. Hon var sedan sjukskriven fram tills att dottern Elma föddes den 25 juli.
–Jag var fruktansvärt rädd inför att hon skulle födas. Jag var rädd för biverkningarna som blodproppen orsakat och jag var rädd för att förlossningen skulle kunna utlösa en ny propp.

Therèse Johansson med dottern Elma

Therèse Johansson med dottern Elma

Medicin resten av livet

När Elma väl föddes fullt frisk och utan några komplikationer var det en stor lättnad för Therèse.
–Det var verkligen en underbar känsla, säger hon.
Efter 16 månaders föräldraledighet började hon att arbeta heltid igen. Det enda kvarvarande men hon har efter blodproppen är ett synbortfall – saker i övre högra kanten försvinner ur hennes synfält. Det får hon leva med. För att inte drabbas av nya blodproppar måste hon ta blodförtunnande medicin resten av sitt liv.
–Min största rädsla är att jag ska drabbas av nya blodproppar. Enligt läkarna har jag ingen förhöjd risk för det, bara för att jag drabbats en gång tidigare, men det finns ändå hela tiden i mina tankar.
Det blev mycket påtagligt för henne när hon blev gravid med dottern Nellie.
–Då var jag jätteorolig. Det finns väldigt lite forskning om återfallsrisken för blodproppar vid graviditet. Det kändes riskabelt och jag hade ju redan ett barn att ta hand om. Läkarnas enda råd var att jag skulle försöka sluta stressa.
Till hennes stora lättnad gick både graviditeten och förlossningen helt problemfritt.

Goda vänner

Therèse och Liise arbetar inte längre på samma företag, men de är goda vänner och har regelbunden kontakt. Numera arbetar Therèse också som chef och hon ser Liise som en förebild för hur en bra arbetsledare ska vara.
–Jag har lärt mig mycket av henne. Just det att hon bryr sig mycket om sin personal och hur de mår är viktigt. Det var det som räddade mig.
Både Therèse och Liise tycker att det är viktigt att det på alla arbetsplatser finns kunskap och utbildning om stroke och akut-testet (se faktaruta).
–Det är lika viktigt att kunna som hjärt-lungräddning, säger Therèse.

Text: Per-Ola Ohlsson
Bild: Kai RehnLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...